VA INVITAM IN LUMEA CONFORTULUI OFERIT DE SISTEMELE CU POMPE DE CALDURA

Familie-WARMTECH

Ce este o pompa de caldura?

 pompa-de-caldura-warmtech-incalzire
pompa-de-caldura-warmtech-racire

Pompa de caldura reprezinta o alegere ecologica dar si economica, oferindu-va in acelasi timp confortul mult dorit.
Acesta este cel mai eficient sistem de incalzire la ora actuala, datorita faptului ca sursa de caldura, adica energia solara captata de sol de aer este inepuizabila.

Importanta utilizarii pompei de caldura

 pompa-de-caldura-warmtech-economica

 

Prin imbunatatirea izolatiei termice, dimensionarea si adaptarea corecta a distributiei de caldura, pompa de caldura asigura o functionare sigura, eficienta si va aduce o economie consistenta .
Pompele de caldura prin constructia sa si modul de functionare aduce o reala contributie la reducerea emisiilor CO2 folosindu-se eficient de energia solara. Contributia acestei energii fiind de cel putin trei parti din necesarul termic si doar a patra parte o constuie curentul electric. Aceasta energie solara poate sa provina din aer, sol sau apa.

Mod de functionare

pompa-de-caldura-schema-de-functionare

Elementul esential in procesul de captare si cedare a energiei, este agentul frigorific din circuitul interior al pompei de caldura.
Agentul frigorific poate trece din stare lichida in stare de vapori reci. Agentul frigorific lichid intra in vaporizator, unde se produce transferul de caldura prin vaporizare, de la sursa de energie la agentul frigorific. La iesirea din vaporizator, agentul frigorific este in stare de vapori reci.

Vaporii reci de agent frigorific intra in compresor, unde cu ajutorul energiei electrice, se produce cresterea de presiune si de temperatura a cestora.
Vaporii fierbinti de agent frigorific intra in condensator, unde se produce transferul de caldura, (prin condensare) la agentul termic din circuitul inchis al sistemului de incalzire.

La iesirea din condensator, in urma condensari, agentul frigorific este in stare lichida. Agentul frigorific lichid trece prin ventilul de expansiune, unde temperatura si presiunea acestuia scad. Din acest moment ciclul se reia.

Sursa de energie - solul

  • Utlizarea solului

    pompa-de-caldura-exemplu-sol-apa

    Solul inmagazineaza caldura primita de la soare, sub forma de radiatii sau prin intermediul ploilor si al aerului. Aceasta caldura este preluata de un colector format dintr-o teava de polietilena intr-un sistem inchis postata sub forma de serpenina in orizontala, sau de asa numite sonde de caldura pe verticala. In aceasta situatie ca si in cea cu utilizarea apei freatice, pompa de caldura va functiona ca sursa unica de caldura. In perioade de incalzire solul se va raci treptat dar in perioada de vara se va reincarca cu caldura.
    La amplasarea serpentinelor trebuie sa se tina cont de structura solului si de spatiul disponibil. Din punct de vedere termic solul argilos si umed se considera mai bun iar cel nisipos mai putin bun. In general la dimensionarea serpentinelor se calculeaza 35w/ml de teava.
    Colectori orizontali se formeaza din mai multe circuite. Lungimea tuburilor nu trebuie sa depaseasca 100m pentru a evita pierderile mari de presiune, astfel asigurand un consum optim si fiabil al pompei de circulatie. Se vor amplasa la o adancime de cel Putin 1,2-1,5m si la o distanta de 0,5-0,7m unul de altul.
    In cazul in care spatiul disponibil nu este suficient sau nu permite excavarea pamantului se va lua in considerare varianta sondelor de caldura.
    Acestea sunt fabricate de obicei tot din tuburi de polietilena sub forma de U si trebuie amplasate la o adancime de cca 100m. Ele pot fi si mai multe in functie de necesitate. La dimensionarea lor se iau ca valori 50w/m, dar daca solul contine apa din panza freatica aceasta valoare poate fi si mai mare.
    Umplerea instalatiei se va face prin capetele colectorului fiind amplasat in punctul cel mai inalt pentru a asigura o buna aerisire a sistemului. Ca agent termic se foloseste etil glicol si apa in amestec de 0/30%.

Sursa de energie - apa freatică

  • Utlizarea apei freatice

    pompa-de-caldura-exemplu-apa-apa

    Apa freatica este cea mai buna sursa de caldura fiind tot timpul in miscare are temperatura constanta.
    Chiar si in zilele cele mai friguroase ale iernii temperatura apei se mentine intre 10 si 12°C.
    Datorita acestui fapt, aceasta varianta de sursa de caldura, da cel mai mare randament pompei de caldura.
    Pentru evitarea infundarii sau deteriorarii schimbatorului de caldura din pompa este necesara filtrarea apei si
    unde apa are continut mare de fier si mangan, este bine sa se instaleze si un schimbator intermediar.
    Pentru utilizarea apei freatice este nevoie de doua puturi. Unul se foloseste pentru aspirarea apei iar
    celalalt pentru evacuarea ei, distanta dintre ele trebuie sa fie de cel putin 10m. Puturile se foreaza pana la
    adancimea la care gasim apa cu debit suficient. Debitul este mentionat in specificatiile tehnice ale pompei de
    caldura in functie de model. De obicei acesta variaza intre 35 si 80 l/min.
    Unde exista posibilitatea, se pot utiliza si lacurile sau raurile ca sursa de caldura in acelasi fel ca si apa
    freatica.

Sursa de energie - aerul

  • Utlizarea aerului

    pompa-de-caldura-exemplu-aer-apa

    Unde nu este posibila utilizarea nici uneia dintre sursele de mai sus, acolo se pot utiliza pompele de caldura aer apa care au avantajul ca sunt usor de montat, ocupa foarte putin spatiu si sursa de caldura pe care o folosesc (aerul exterior) este la indemana si interminabila. Datorita noilor tehnologii in domeniul compresoarelor cu inverter si a sistemelor eficiente de dezghiet, precum si al multor altor inovatii , pompa de caldura aer apa a devenit tot mai performanta si mai des aleasa ca solutie.

Cum aleg dimensiunea unei pompe de caldura ?

Pentru a evita orice eroare, dimensiunea unei pompe de caldura se face in functie de necesarul termic al cladirii, calculat in proiectul de instalatii.
In cazul in care acest proiect nu exista, un calcul aproximativ se va face considerând urmatoarele conditii:

  • pentru o casa neizolata fara geamuri termopane — 42W/m3;
  • pentru o casa cu pereti mai grosi cu geamuri termopane — 30W/m3;
  • pentru o casa cu pereti mai grosi cu izolatie termica si geamuri termopane  incalzire in pardoseala — 25W/m3.

De asemenea se va lua in considerare si felul sistemului de incalzire.
Sistemul optim pentru a obtine un consum mic, este cel cu incalzire radianta in pardoseala, prin pereti, sau cu ventiloconvectoare. In cazul in care sistemul face parte dintr-una din acestea, se va alege puterea pompei de caldura conform temperaturii apei de 35°C-45°C (aceste date le gasiti in tabelul cu date tehnice).
In cazul in care sistemul de incalzire este cel traditional cu radiatoare puterea pompei de caldura se va alege conform temperaturi apei de 50°C-55°C. De retinut insa ca la o temperatura mai mare a apei si consumul curentului electric va fi mai mare. Orientativ acest procent poate fi si cu 35% in plus.De-asemenea si pompa de caldura se va dimensiona mai mare pentru a acoperi necesarul la aceste  temperatura al apei.

Termeni si conditii – copyright © 2016 climacenter.ro