APARATELE DE AER CONDIȚIONAT SUNT FĂRĂ ÎNDOIALĂ UN LUX ACCESIBIL PENTRU LOCUINȚA DVS

imagine-informatii-aer-conditionat

Ce este aparatul de aer condiționat?

informatii-aer-conditionat-img01

Aer condiționat (adesea menționat ca A/C sau AC) este procesul de modificare a proprietăților aerului (în principal de temperatură și umiditate) în condiții mai confortabile, cu scopul de a distribui aerul condiționat într-un spațiu util, cum ar fi o clădire sau un vehicul, îmbunătățindu-se confortul termic și calitatea aerului din interior.

Aparatele de aer condiţionat obişnuite recirculă aerul din interior. Ceea ce se transferă din interior în exterior este în principiu, căldura. Deşi există şi aparate care folosesc aerul din exterior pe care îl amestecă cu aerul din interior, pentru acestea trebuie asigurate filtre de praf ori alţi agenţi poluatori. Costul unor astfel de instalaţii este, desigur, ridicat.

Mod de funcționare

aer-conditionat-schema-de-functionareÎn principiu, sistemele de aer condiționat funcționează prin transportarea și livrarea de energie de la o locație la alta. Atunci când un aparat de aer condiționat este pe modul răcire, căldura este retrasă din aer într-o cameră și transportată în afara și eliberată prin așa numitul ciclu condensator și de refrigerare.

Operațiunea de răcire
Agentul frigorific gazos este aspirat de un compresor și apoi este comprimat până când temperatura devine foarte ridicată.
Agentul frigorific, acum fierbinte, dar încă gazos este apoi pompat din compresor în condensator,unde un ventilator răcește agentul frigorific cu ajutorul aerului exterior, permițându-i să se condenseze și să revină la  starea lichidă.
Agentul frigorific, încă sub presiune, este trimis înapoi în vaporizator (în unitatea interioară) prin valva de expansiune. Aerul cald din încăpere este atras cu ajutorul unui ventilator și apoi suflat peste vaporizator. Apoi aerul răcit este restituit în interior. Aici are loc fenomenul de “răcire” sau mai degrabă “îndepărtare a căldurii”. Când agentul frigorific lichid se evaporă, energia necesară (căldura) este îndepărtată din aerul cald din încăpere.
Agentul frigorific evaporat și, prin urmare, din nou gazos este trimis prin ciclul de răcire și în compresor, unde este comprimat din nou.

Operațiunea de încălzire
În operațiunea de încălzire a ciclului de răcire este inversată; aici căldura este retrasă din aerul cald din exterior și eliberat în cameră de către unitatea interioară.
Componente principale:

Compresor
Comprimă agentul frigorific de joasă presiune (temperatură joasă) la presiune ridicată (temperatură ridicată). Această conversie ridică punctul de fierbere la niveluri mai ridicate de temperatură, facilitând eliminarea căldurii aduse de aerul exterior.

Condensator
Această componentă recepționează gaz la presiune ridicată și temperatură ridicată din compresor. În condensatoare răcite cu aer, suprafețele metalice răcesc gazul care își schimbă starea și se transformă în lichid. În cazul condensatoarelor răcite cu apă, circulația apei produce același efect de răcire.

Vaporizator

Atunci când agentul frigorific se evaporă în vaporizator, absoarbe căldura din aerul înconjurător și produce răcit cu aer.

Tub capilar
O îngustare a tubului conectat de-a lungul liniei între condensator și evaporator cu diametre cuprinse între 1 și 2 mm. și lungimi cuprinse între 1 și 2 m, permite reglarea cantității de gaz introdus în evaporator.

Piese electrice
Componente electrice si electronice necesare diverselor funcții de aer condiționat.

Ventilator interior
Aspiră aerul din mediul interior și o transmite prin vaporizator; aerul este acum rece și redistribuit în interior.

Ventilator exterior
Acest lucru face ca aerul să circule prin condensator, pentru a răci agentul frigorific.

Ce înseamnă monosplit și multisplit ?

aer-conditionat-monosplit-multisplit

Aparatele de aer condiționat cele mai des intalnite sunt cele de tipul split. Termenul “split” provine din limba engleza si poate fi tradus prin termeni ca: “împărțit”, “divizat”, “despicat” etc. Cu alte cuvinte aparatele de aer condiționat de tipul split se numesc astfel pentru că sunt “împărțite” în două unități: (1) unitatea exterioară, și (2) unitatea interioară.
Conceptul MonoSplit se bazează pe ideea tradițională a sistemelor de tip split constituite dintr-o unitate externă și o unitate internă, ceea ce înseamnă că fiecare unitate din interior poate fi conectată la o unitate externă dedicată. Conceptul MultiSplit permite conectarea mai multor unități interioare la o unitate principală externă.

Principalul avantaj al sistemului MultiSplit față de cel MonoSplit este reducerea semnificativă a unităților exterioare instalate, economisind spațiu substanțial aferent. Un alt avantaj constituie cel estetic, care permite eliberarea fațadelor de suprapopularea cu unități exterioare.
Când funcționarea aparatului MultiSplit e influențată de temperaturile vremii extreme, acesta are de asemenea avantajul prin posibilitatea de a redirecționa puterea aparatului spre diferite unități interioare.

Ce este un aer condiționat cu inverter?

aer-conditionat-comparatie-inverter-noninverterÎntr-un aer conditionat de acest tip, inverterul este folosit pentru a controla viteza motorului compresorului, în funcție de temperatura la care este setat aerul conditionat. Această caracteristică ajută la reducerea consumului de energie electrică și este cea mai importantă diferență între un aer condiționat non-inverter față de unul cu inverter. Motorul compresorului aparatului de aer condiționat non-inverter  funcționează ori la capacitatea maximă sau este oprit în totalitate. Acest lucru conduce la un consum de energie electrică inutil și implicit la facturi mai mari.
Capacitatea unui aer conditionat cu inverter de a controla viteza motorului compresorului elimină ciclurile de oprire de pornire. Acesta, la rândul său, face ca aparatele de aer condiționat să fie mai puțin predispuse la defecțiuni și prin urmare mai ieftin în uzul de zi cu zi.
Utilizarea unui aparat de aer conditionat cu inverter de  ajută costurile de energie electrică cu circa 30-50%.

Ce efecte are aerul condiționat asupra sănătății?

Aerele conditionate de generatie noua prezinta optiuni de curatare si purificare a aerului de microorganisme, alergeni si praf. Cu toate acestea, daca este folosit fara sa se tina cont de specificatiile tehnice, aerul conditionat poate interfera cu buna functionare a organismului uman. Pentru functionarea optima a aparatului trebuie avute in vedere revizii periodice pentru schimbarea filtrelor si curatarea in interior pentru a impiedica dezvoltarea microorganismelor. Totodata, este foarte important ca aerul conditionat sa nu fie setat la o diferenta semnificativa (10 grade) fata de temperatura din exterior intrucat organismul uman nu se poate adapta la schimbari bruste de temperatura. Daca exista probleme de sanatate (in special a cailor respiratorii, astm etc.) cel mai bine ar fi ca inainte de achizitionare sa fie consultat un medic specialist.

Ce reprezintă BTU/h SEER și SCOP pentru un aer conditionat?

aer-conditionat-energielabel

BTU/h
(British Thermal Units/hour) este un indicator care arata capacitatea de racire pe ora a aerului conditionat.
SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio) exprima eficienta consumului de energie electrica pentru un aer conditionat. Cu cat indicatorul SEER este mai ridicat, cu atat scade nivelul de energie electrica consumata. SEER se calculeaza ca raport intre BTU/h si numarul de wati consumati.
Până în prezent pe etichete au fost specificate doar EER (evaluarea eficienței în modul de răcire) și COP (evaluarea eficienței în modul de încălzire)   Aceste valori au fost măsurate în mod exclusiv într-un singur punct.
Cu noile sisteme SEER și SCOP sunt definite mai multe puncte de  măsurare, acestea fiind integrate în noua clasificare. “S” care reprezintă “sezonier”.
Puncte de măsurare în zona de răcire:
Acestea sunt la 20 ° C, 25 ° C, 30 ° C și 35 ° C temperatura ambientală. Pentru modul de răcire datele climatice din Strasbourg au fost acceptate ca fiind reprezentative pentru Europa întreagă.
Corespunzător profilurilor de temperatură, punctele de măsurare au fost evaluate în mod diferit.
Puncte de măsurare în zona de încălzire:
Pentru modul de încălzire nu a fost creat nici un profil standardizat în toată Europa. A existat o diviziune în trei zone climatice: Europa de Sud de Nord și Centrală, cu profiluri diferite de sarcină.
Punctele de măsurare sunt 12 ° C, 7 ° C, 2 ° C și -7 ° C, temperatura exterioară.
Zonele climatice în UE
Conditiile climatice au un impact major asupra performanței de aer condiționat în modul pompă de căldură.
Prin urmare, au fost stabilite trei zone  în cadrul UE:
Europa de Nord(albastru): Rece
Europa Centrală(verde): Mediu
Europa de Sud(portocaliu): Cald
Directiva  Ecodesign ErP pentru aparate de aer condiționat (Lot 10) a intrat în vigoare la 01.01.2013 și este valabilă în toate țările UE, fără perioade naționale de tranziție.

Care e puterea "BTU" necesară locuinței mele?

Dimensionarea corectă a aerului condiționat în funcție de dimensiunile camerei
Deseori utilizatorii cumpară un aparat de aer condiționat supradimensionat, gândind că va oferi o răcire mai bună. Cu toate acestea, un aparat de aer conditionat supradimensionat este de fapt mai puțin eficace și în același timp consumă mai multă energie. Aparate de aer condiționat elimina atât căldura și umiditatea din aer. În cazul în care unitatea este prea mare, camera se va răci rapid, dar umiditatea se va elimina doar parțial. Acest lucru însă lasă camera umedă și rece. O unitate de dimensionată în mod corespunzător va elimina eficient umiditatea dar va răci și camera în același timp.

Pentru a afla care dimensiune este cea mai bună pentru necesarul dumneavoastră:
Se determină suprafața a zonei cu ajutorul următoarelor formule:

La camerele de formă patrată și dreptunghiulară, se înmulțește lungimea camerei de lățimea acesteia;
La camerele triunghiulare, se înmulțește baza cu înălțimea și se împarte la 2
Cele mai multe camere pot fi împărțite în aceste forme de bază pentru a determina suprafața lor.

aer-conditionat-suprafete-de-baza

Suprafață încăpere (m²), capacitatea necesară (BTU/h)
23-27 m² 7000 BTU
27-32 m² 9000 BTU
42-51 m² 12000 BTU
51-65 m² 14000 BTU
65-93 m² 18000 BTU
130-140 m² 24000 BTU

 

Se pot face unele ajustări pentru următoarele situații:

În cazul în care camera este puternic umbrită, reduceți capacitatea de până la 10 la sută.
În cazul în care camera este foarte însorită, creșteți capacitatea cu 10 la sută.
În cazul în care mai mult de două persoane ocupă în mod regulat camera, se adaugă 600 BTU pentru fiecare persoană în plus.
În cazul în care unitatea este utilizată într-o bucătărie, creșteți capacitatea cu 4000 BTU.
Luați în considerare locația în care instalați unitatea. Dacă spre exemplu montați un aparat de aer condiționat lângă colțul unei camere, verificați dacă unitatea poate trimite fluxul de aer în direcția dorită de dvs.

Ce reprezintă funcția DRY MODE sau Dezumidificator ?

aer-conditionat-dry-mode

Sunt anumite zile în an când, din cauza umidității atmosferice, confortul personal scade. Pe parcursul acestor zile doar eliminarea umidității din cameră oferă un ambient confortabil. Rularea de aer condiționat în DRY MODE este benefică, deoarece înlătură umiditatea suplimentară în aer. Ventilatorul funcționează la turație redusă și compresorul este pe cicluri mai mari de funcționare, doar pentru a elimina umiditatea suplimentară. Acest lucru este cu siguranță o opțiune de economisire a energiei electrice în timpul zilelor de umiditate ridicată ca chiar motorul ventilatorului funcționează la o viteză lentă și chiar compresorul funcționează mai puțin. Aparatul de aer condiționat nu suflă  mult aer rece, în acest mod, deoarece intenția este doar să se usuce aerul și nu să răcească camera.

Ce reprezintă funcția COLD PLASMA?

aer-conditionat-cold-plasmaSistemul de filtrare cu plasmă are anumite avantaje unice:
Distruge activ învelișul de proteine al bacteriilor și virușilor;
Elimină necesitatea altor tipuri de filtrare;
Transformă toți radicalii liberi din apă și oxigen;
Formează un puternic flux direcțional, de particule încărcate electric și electroni liberi, astfel încât acoperă întregul volum al interiorului (fără ajutorul ventilatorului din unitatea internă);
Nu împrăștie praf, nicotină, polen sau alte particule pe tavan și pereți.
Principiul COLD PLASMA se bazează pe interacțiunea mai multor căi electromagnetice într-o combinație constructivă din care rezultă ioni de hidroxid (HO2-) sau hidroxid-plasmă. Această particulă activă reacționează cu membrana de proteine a bacteriilor, virușilor pe care distrugându-i se formează apă. In mod similar, structura descompune compuși chimici (toluen, acetaldehidă, formaldehidă), precum și mirosuri, alergeni, etc;

Care este avanatjul termostatului în telecomandă? (funcția I FEEL)

aer-conditionat-I-feel-function

“I FEEL” este una din caracteristicile aparatelor de aer condiționat în care senzorul de temperatură este încorporat în telecomandă. Când este activat, “I FEEL”,  aparatul mentine temperatura în funcție de zona în care se află telecomanda, nu în zona unde se află unitatea instalată pe perete. În acest fel, există un control mai sigur și confortabil al temperaturii aproape de utilizatorul aparatului.

Ce reprezintă funcția SLEEP MODE ?

aer-conditionat-sleep-mode-functionFunctia de modul de repaus sau, SLEEP MODE, este o caracteristică care poate fi setată de utilizator prin telecomandă, permițând personalizarea temperaturii camerei cât mai confortabile utilizatorului. Functia SLEEP MODE poate fi activată în modul de răcire sau de încălzire, și se bazează pe presupunerea că nevoia de confort al utilizatorului se poate schimba în timpul somnului. De exemplu, în timpul somnului, dacă unitatea funcționează în modul de răcire, dar fiind mult mai puțin activi putem avea nevoie de o temperatură mai ridicată decât aceea în care aparatul fusese inițial la pornire. Prin urmare în funcția SLEEP MODE temperatura aerului condiționat  se va ridica automat deasupra temperaturii setate inițial într-un raport de 1 °C pe oră pentru primele 3 ore, iar apoi va continua toată noaptea la temperatura setată inițial + 3 ° C.

Astfel, clientul nu se va simți senzația de adiere rece pe timp de noapte, același concept fiind și pentru modul de încălzire, doar invers. Regulatorul de curent alternativ va reduce setarea inițială a utilizatorului într-un raport de 1 ° C pe oră pentru primele 3 ore(sau 5 ore în funcție de aparat).

Acest lucru va permite utilizatorului să se simtă mai confortabil, acest lucru bazându-se pe temperatura setată inițial în funcție de confort.

Termeni si conditii – copyright © climacenter.ro