Beneficiile montării unui vas de expansiune solar

Vas de expansiune

Definirea vaselor de expansiune

Un sistem care folosește fluide ori gaze necesită instalarea unui vas, sau a unui rezervor de expansiune. Lichidul și gazul odată încălzite își măresc volumul, fapt ce poate duce la o explozie iminentă. Din acest motiv, este recomandat ca soluție de prevenție să fie instalat un vas de expansiune care să extindă volumul sistemului. Astfel, diferențiem două tipuri de vase de expansiune: cele închise, care sunt și cel mai des întâlnite și cele deschise. Cele închise conțin două încăperi, una pentru fluid, iar cealaltă pentru aer, acestea fiind separate de o membrană de cauciuc extrem de rezistentă. Cele deschise în schimb sunt considerate drept o soluție de siguranță a instalațiilor care funcționează cu combustibil solid.

Vasul de expansiune poate fi definit drept rezervorul utilizat pentru a proteja instalația termică dintr-un imobil. Fie că vorbim de locuința personală, ori de un spațiu care funcționează ca sediu de firmă, montarea unui vas de expansiune asigură protejarea sistemului de presiunea suplimentară care se poate crea din pricina surselor termice. Interesul crescut pentru un astfel de echipament de îmbunătățire a sistemului de încălzire se datorează în primul rând eficienței, prețului avantajos și nu în ultimul rând fiabilității sale, putând fi conectat la o varietate de instalații termice, fapt ce facilitează montarea și prelungește durata de viață a sistemului.

Odată cu evoluția sistemelor de încălzire a crescut și interesul pentru astfel de îmbunătățiri, vasul de expansiune fiind benefic atât pentru încălzirea cu centrală termică, cât și pentru boiler, hidrofor și sistem solar, acesta din urmă fiind cel mai avantajos. Exemple de astfel de vase de expansiune sunt cele proiectate de Aquasystem, cum ar fi vasul de expansiune solar cu o capacitate de 18 litri sau vasul de expansiune solar cu o capacitate de 80 de litri.

Clasificarea vaselor de expansiune

Pe piață există mai multe tipuri de vase de expansiune, fiecare răspunzând unei anume nevoi și completând un sistem de încălzire specific. Alegerea corectă a unui vas de expansiune duce în timp la eliminarea problemelor survenite de dilatarea instalației de încălzire, motiv pentru care este necesar ca anterior montării să se stabilească exact la ce tip de sistem de încălzire va fi montat vasul de expansiune, urmând ca din acest punct să fie respectate diferite criterii de selecție precum mărimea, caracteristicile și multe altele pe care le vom dezbate pe parcursul acestui articol.

Vasele de expansiune se clasifică în funcție de sistemul de încălzire pentru care sunt montate, înregistrând astfel cinci opțiuni generale, alegerea celui potrivit depinzând în mare parte de capacitatea acestuia:

a) vas de expansiune pentru centrala termică

Pentru a vă îmbunătăți sistemul de încălzire prin centrală termică, este necesară adăugarea unui vas de expansiune. Capacitatea vasului de expansiune potrivit se calculează în funcție de kW, mai exact, câte un 1 litru al capacității pentru fiecare kW.

b) vas de expansiune pentru hidrofor

Hidroforul fiind un aparat mecanic conceput să ridice apa din conducte, va necesita un vas de expansiune pentru a porni pompa de alimentare cât mai rar. Astfel, se va ține cont e debitul maxim al pompei, iar vasul de expansiune se va alege în funcție de aceasta pentru a garanta o prelungire a duratei de viață a sistemului.

c) vas de expansiune pentru boiler

În cazul unui boiler trebuie să ținem cont de faptul că apa trece prin procesul de dilatare de 5%, ceea ce înseamnă că pentru a alege capacitatea potrivită trebuie să calculăm 5-10% din volumul total al boilerului. Un vas de expansiune dedicat boilerului este diferit, motiv pentru care poartă și denumirea de vas de expansiune sanitar. Tabla din care este confecționat nu poate lua contact cu apa, iar cauciucul din interior este anterior tratat pentru a crea un mediu propice.

d) vas de expansiune pentru puffer

În majoritatea cazurilor, un astfel de vas de expansiune este necesar pufferului pentru centrala termică pe lemne, iar în astfel de situații se efectuează calculul conform volumului de apă. Vasul de expansiune va fi ales așadar, ținând cont de capacitatea instalației de încălzire.

e) vas de expansiune solar

Un vas de expansiune trebuie să asigure că sistemul solar va funcționa în siguranță, în special în perioada verii, perioadă în care colectoarele solare moderne pot atinge temperaturi ridicate, de până la 200°C și, prin urmare, lichidul din sistem se poate evapora sau poate ajunge la niveluri care pot deteriora componentele sistemului de energie solară.

Principii de funcționare

Apa odată încărcată în sistem are un volum, iar odată încălzită aceasta se dilată. Dacă de exemplu la tur sunt înregistrate 80°C, la retur sunt înregistrare 60°C, ceea ce înseamnă vă volumul se va modifica în mod considerabil. Montarea unui vas de expansiune ajută la eliminarea excedentului obținut prin dilatare, motiv pentru care este benefică indiferent de tipul de sistem de încălzire de care dispuneți.

Pentru a înțelege exact principiul de funcționare, vom da exemplu că pentru apa care se încălzește între 0°C și 100°C, volumul acesteia va înregistra creșteri în volum de până la 4,5%. Acest lucru se ameliorează prin existența unui spațiu care să facă parte din sistemul de încălzire, unde să poată fi stocat excesul, acel spațiu fiind vasul de expansiune.

Pentru a alege vasul de expansiune potrivit, trebuie să ținem cont de faptul că volumul acestuia trebuie să fie mai mare decât volumul rezultat după ce apa a fost dilatată. Calculul se poate face utilizând următoarea formulă matematică: ƞ = e x C, unde ƞ reprezintă volumul vasului de expansiune, e este coeficientul de dilatare, iar C reprezintă capacitatea sistemului de încălzire.

În cazul instalației solare cu un sistem închis complet și umplut cu lichid, vasul de expansiune trebuie să fie ales în funcție de capacitate, aceasta fiind categoria de vase care necesită volume destul de mari, din pricina faptului că instalațiile solare ajung la temperaturi destul de ridicate. Căldura este absorbită de lichidul din sistem și este emisă apoi către schimbătorul de căldură, iar dacă alimentarea cu căldură este mai mică sau egală cu necesarul, sistemul va funcționa la o temperatură de 80-100°C. Astfel, extinderea și contracția lichidului vor fi determinate de cantitatea de radiații solare și de temperatura înregistrată în sistem.

Vase de expansiune pentru instalații solare

Vasele de expansiune solare reprezintă o componentă importantă a sistemului dumneavoastră de încălzire deoarece acestea permit sistemului să se extindă dacă există cazuri în care temperatura să crească, ori să stagneze. La fel ca orice sistem de încălzire închis în care temperatura lichidului suferă modificări, o instalație solară are nevoie de montarea unui vas de expansiune. Cu toate acestea, există diferențe notabile între sistemele solare și cele cu încălzire prin centrală, cu precădere referindu-se la locația vasului de expansiune și calculul corect al capacității acestuia. Acest lucru se datorează nu numai mediului utilizat, ci și modului în care sistemul solar funcționează.

De ce să montați un vas de expansiune solar?

Existența unui sistem de încălzire solară este tendința pe care tot mai mulți oameni o abordează deoarece impune odată cu instalarea o sporire excelentă a confortului, dar și un impact benefic asupra mediului înconjurător, utilizând energia inepuizabilă a razelor soarelui. Din considerentul că într-un astfel de sistem este utilizată energia razelor solare, este necesar să fie luate niște măsuri adiacente pentru a prelungi durata de viață a sistemului de încălzire și pentru a asigura confortul necesar unei case moderne.

Componente și instalare

Vasele de expansiune solare sunt proiectate pentru sistemele solare care funcționează cu circuit închis, responsabilitatea lor fiind aceea de a echilibra variațiile de volum al lichidului din sistem. Acesta diferă în funcție de temperatura energiei solare înregistrate de sistem, iar vasele de expansiune conțin o membrană special creată pentru a rezista temperaturilor ridicate. Pentru a înțelege mai bine principiul de funcționare, trebuie să precizăm componentele vaselor de expansiune solare precum cele produse de Aquasystem:

 • conexiunea la instalație;
 • o cameră de aer pre-încărcată;
 • o adâncitură care are rolul de întărire suplimentară;
 • supapă de pre-încărcare (beneficiază de protecție specială);
 • membrană tip EPDM HT pentru a evita contactul cu lichidul și garantând puritatea acestuia;
 • strat exterior format din epoxi-poliester pentru a evita depunerea de rugină și formarea coroziunii.

Când vine vorba de instalarea unui vas de expansiune solar, trebuie să țineți cont de dimensiunile corespunzătoare pentru ca acesta să poată controla efectele nocive produse de fluctuațiile de temperatură datorate razelor solare. Este recomandat să contactați persoane specializate în servicii de climatizare, ori furnizorul dumneavoastră pentru o montare facilă a vasului de expansiune solar.

De asemenea, starea rezervorului de expansiune solar trebuie verificată în mod regulat pentru a vă asigura că totul funcționează conform parametrilor normali, mai ales fiindcă o dată la câțiva ani, acesta va necesita reparații sau chiar înlocuire. Pentru a evita orice factor de risc, contactați personal calificat pentru montarea, verificarea și înlocuirea vasului de expansiune solar.

Avantajele și dezavantajele montării unui vas de expansiune solar

Avantajele montării unui vas de expansiune solar depășesc dezavantajele, acelea fiind încadrate preponderent doar în cazul eventualelor defecțiuni sau înlocuirii de piese sau chiar înlocuirea totală a vasului de expansiune. Odată montat un vas de expansiune pentru îmbunătățirea sistemului solar de încălzire, apar avantaje precum:

 • investiția într-un vas de expansiune este minimă și benefică pe termen lung;
 • elementele componente și materialele din care este confecționat sunt rezistente;
 • reprezintă o soluție rapidă și fiabilă de îmbunătățire a sistemului de încălzire solară;
 • vasul de expansiune nu doar că mărește capacitatea sistemului de încălzire, dar îi și prelungește durata de viață;
 • sporirea siguranței sistemului solar deoarece vasul de expansiune elimină riscurile produse de eventuala supraîncălzire a sistemului datorită temperaturilor fluctuante mai ales din perioada verii.

Vasul de expansiune solar, cunoscut și sub denumirea de rezervor de expansiune, reprezintă din păcate cea mai des întâlnită defecțiune a instalației solare termice. Marele dezavantaj al vaselor de expansiune, indiferent de tipologia acestora, este faptul că o dată la câțiva ani necesită înlocuire.

Cum vă dați seama că vasul de expansiune trebuie înlocuit?

Dacă vasul de expansiune nu mai are presiune, ori înregistrează scurgeri, este nevoie să îl înlocuiți. Asigurați-vă că verificați starea vasului în timp ce funcționează pentru a putea observa eventualele dificultăți. De asemenea, puteți să evitați cât mai mult șansa de eșec a vasului de expansiune prin supraîncălzire, alegând să montați un vas de răcire. Observând cu atenție orice modificare a vasului de expansiune și semnalarea defecțiunilor către experții în domeniu, veți crește durata de viață a vasului dumneavoastră de expansiune solar.

Confortul asigurat de vasele de expansiune solare

Rolul vaselor de expansiune este acela de a ameliora variațiile prezentate de volumul de apă din instalația de încălzire, acele variații fiind obținute datorită diferențelor înregistrate de temperatură. Vasul de expansiune are capacitatea de a păstra presiunea la un nivel constant iar acest lucru este posibil deoarece va prelua excesul volumului de apă. Există de asemenea și vase de expansiune dedicate instalațiilor de apă, de această dată, rolul vasului fiind acela de a stoca și de a regla presiunea pentru a reduce numărul de porniri ale pompei de alimentare.

Montarea unui vas de expansiune solar nu doar că reprezintă o soluție fiabilă de îmbunătățire a sistemului de încălzire de care dispuneți, dar oferă acel confort de care o casă modernă are nevoie. Deși energia solară este viitorul și tot mai multe gospodării o vor implementa, acest lucru nu înseamnă că este lipsită de riscuri, iar instalarea unui vas de expansiune înlătură orice îngrijorare cu privire la riscurile datorate fluctuațiilor de temperatură.

Astfel, cu o investiție cuprinsă între 124.00 lei și 1529.00 lei (prețul diferă în funcție de capacitatea vaselor de expansiune solare disponibile în magazinul Clima Center veți obține confortul și siguranța de care aveți nevoie pentru a avea un sistem de încălzire care să funcționeze conform celor mai înalte standarde, respectând totodată mediul înconjurător și veți face economii reale în materie de costuri de energie.

Vasele de expansiune solară distribuite de ClimaCenter.ro sunt marca Aquasystem, unul dintre brandurile principale ale companiei Zilio Industries, cu o experiență de 40 de ani pe piață în fabricarea vaselor de expansiune, rezervoarelor de presiune, a rezervoarelor multifuncționale, dar și a accesoriilor necesare montării facile.

Recomandările specialiștilor

Înainte de montarea unui vas de expansiune la instalația solară termică, trebuie să precizăm că este foarte important să dimensionați corect. Deși este un aspect delicat, deoarece depinde de durata de funcționare a instalațiilor și de complexitatea proceselor, apelând la specialiștii în domeniul sporirii confortului termic, veți face cea mai bună alegere pentru dumneavoastră.

În cazul instalației de încălzire solară, razele soarelui nu pot fi controlate, ceea ce înseamnă că agentul termic va atinge temperaturi incontrolabile, net superioare valorilor normale pentru o instalație de încălzire tipică. Pentru a evita transformarea apei în vapori, vasul de expansiune solar intervine pentru a echilibra situația prin formarea unei temperaturi constante, fapt pentru care puteți pleca în concediu, fără grija că sistemul de încălzire va avea de suferit din pricina temperaturilor înregistrate pe timpul verii mai ales.

Întreținerea vaselor de expansiune solare necesită o atenție deosebită deoarece trebuie efectuate verificări de către personal autorizat la fiecare 3 luni. Înainte de a efectua procesul de dezasamblare, indiferent de motive, se recomandă oprirea instalației și verificarea ca vasul să nu se afle cumva sub presiune. Echipa Clima Center vă recomandă să verificați membrana printr-un proces destul de simplu și anume acela de a apăsa valva care încarcă aer, iar dacă iese apă înseamnă că membrana trebuie înlocuită.

Concluzii

În încheiere, punem accent pe utilitatea unui vas de expansiune solar atașat sistemului de încălzire de care dispuneți datorită multitudinii de beneficii pe care le aduce, investiției minime necesare și nu în ultimul rând, deoarece reprezintă un pas înainte către utilizarea tehnologiilor actuale și o apropiere marcantă de standardele unei case moderne.

Investind într-un vas de expansiune solar veți prelungi durata de viață a instalației de căldură și rezultatele obținute vor accelera amortizarea în timp. Singurul aspect căruia trebuie să îi acordați atenție este verificarea periodică, iar în cazul înlocuirii vasului de expansiune solar să colaborați doar cu persoanele autorizate în domeniu.

Contacteaza-ne!