Cuprins
Definirea panourilor solare
Panourile solare reprezintă în prezent cea mai avantajoasă investiție pentru casa dumneavoastră. Suita de avantaje alături de condițiile maxime de confort pe care le oferă au convins milioane de oameni din întreaga lume să aleagă energia regenerabilă pentru nevoile casnice de zi cu zi. Pentru țara noastră, domeniul panourilor solare pare încă destul de nou, dar marii jucători de pe piață înregistrează vânzări în continuă creștere pentru astfel de echipamente.
Pentru a înțelege ce sunt acelea panourile solare, va fi nevoie să le definim ca atare. Definim astfel panourile solare drept panouri proiectate cu capacitatea de a absorbi raze solare pentru a le folosi drept sursă de energie pentru a crea ulterior energie electrică sau termică, în funcție de model și de nevoi.
Ca și clasificare generală, panourile solare se împart în panouri solare fotovoltaice și panouri solare termice. Diferența notabilă dintre acestea este că cele fotovoltaice generează energie electrică, iar cele termice, după cum spune și numele, generează energie termică. Modelele abordate în acest articol fac referire la panourile solare termice deoarece acestea dispun de un sistem presurizat sau nepresurizat. De acest sistem depinde încălzirea fluidului din panoul solar și implicit, ajută la generarea energiei necesare.
Panouri solare presurizate
Panourile solare termice sunt utilizate pentru încălzirea apei calde menajere. Ele se folosesc de energia regenerabilă a razelor solare, dar pentru a încălzi apa au nevoie și de un colector. Acest colector trebuie orientat spre soare, astfel încât să fie în direcția razelor. Fluidul din interior este încălzit de energia soarelui care se află sub presiune fie în sistem presurizat, fie sistem nepresurizat. Cel din urmă înseamnă că este condus prin convecție naturală. Specialiștii recomandă panourile solare presurizate drept cele mai eficiente sisteme solare disponibile pe piață, raportul calitate-preț fiind unul de necontestat.
Datorită evoluției tehnologiei, acest model de panouri solare a suferit modificări astfel încât să poată capta radiațiile solare în proporții tot mai mari, dar în același timp să reducă pierderile și costurile. Sistemele absorb energia solară pentru a o transforma în energie termică, folosind un agent termic (apă sau antigel). O parte din energie va fi cedată agentului termic, iar restul va fi cedată mediului înconjurător prin dispersii. Numărul de dispersii trebuie să fie cât mai mic pentru a menține eficiența panoului solar.
Caracteristicile panourilor solare presurizate
Panourile solare presurizate au devenit extrem de populare în ultimii ani în România datorită suitei de avantaje pe care o prezintă montarea acestora. Este o investiție minimă, care se amortizează în termen de 2-3 ani și conduce la reducerea notabilă a costurilor de energie. Toate acestea sunt posibile datorită modului facil de funcționare, dar și caracteristicilor care definesc panourile solare presurizate.
Tuburile vidate și funcționalitatea lor
Tuburile vidate sunt realizate din sticlă și au pereții dubli. Exteriorul este confecționat din sticlă cu duritate ridicată, iar interiorul este tratat pentru a absorbi lumina și căldura. Între pereții tuburilor este vid, dar dacă acesta suferă deteriorări, culoarea tuburilor se va schimba. Sticla este transparentă pe exterior, iar culoarea se va transforma în alb, semn că tuburile trebuie înlocuite. Din fericire, acestea sunt ușor de înlocuit, iar în cazul defecțiunilor nu este necesară demontarea întregului panou.
Marele avantaj al tuburilor vidate este că permit utilizarea inclusiv la temperaturi care scad sub zero grade. Sunt benefice anotimpului rece, dar acest lucru presupune ca panourile solare presurizate montate să conțină neapărat glicol/ etilenglicol. Sunt rezistente și la ploile cu gheață, fapt ce le transformă în cea mai avantajoasă alegere pentru sporirea confortului casei dumneavoastră.
Heat Pipe
Deoarece tuburile vidate aparțin sistemelor indirecte de transferare a energiei termice, acestea sunt parte componentă a conceptului Heat Pipe. Astfel de panouri solare presurizate conțin tuburi rotunde, care sunt poziționate perpendicular față de razele soarelui. Conducta din componență este confecționată din cupru și captează căldura pentru a eficientiza procesul în timpul perioadelor cu temperaturi scăzute. În interiorul conductei se află alcool sub presiune și aditivi, aceștia având rol de a reduce coroziunea și de a prelungi viața panoului solar.
Ca și avantaje, panourile solare heat pipe sunt ușor de montat și dovedesc un grad de eficiență ridicată. Durata lor de viață este prelungită datorită tuburilor vidate. Sunt eficiente și pe timpul perioadelor de îngheț, iar reparațiile se fac rapid, fără să fie afectat întregul sistem. Cu toate acestea, specialiștii atrag atenția asupra faptului că panourile solare presurizate de tip heat pipe prezintă mici pierdere de energie.
Mod de funcționare
Ca orice alt panou solar, cele presurizate se folosesc de energia razelor solare. Acest lucru este benefic nu doar persoanelor care aleg un astfel de sistem, ci și mediului înconjurător. Modul de funcționare al panourilor solare presurizate este ideal pentru locuitorii țării noastre deoarece are la bază principiul termodinamicii (apa caldă se ridică, ia apa rece coboară). Acest lucru înseamnă că funcționarea acestora atinge aceleași standarde de performanță pe tot parcursul anului, indiferent de temperaturi.
Un panou solar presurizat este montat în cele mai multe cazuri pentru a asigura încălzirea apei calde menajere. Ca și principiu de funcționare, panoul are capacitatea de absorbi razele soarelui pentru a încălzi agentul termic de care dispune. Agentul termic la rândul său are rolul de a transporta căldura către boiler. Tot acest proces este posibil datorită unei pompe și a unui controler cu senzori de temperatură. Astfel, obțineți într-un mod rapid și facil, apă caldă pentru uz casnic, indiferent de anotimp.
Denumirea de panouri solare presurizate provine de la presiunea boilerului care poate atinge și 6 bar. Astfel de panouri sunt alimentate de apă de la rețea, ori de la un sistem cu hidrofor pentru ca presiunea cu care apa caldă iese să fie constantă. Deoarece sunt ideale pentru orice anotimp, suportând și temperaturi exterioare de până la -27 °C, nu este necesar ca boilerul să fie golit pe perioada verii, randamentul panoului solar presurizat fiind unul foarte bun și constant.
Montajul panourilor solare presurizate
Clienții care optează pentru montarea panourilor solare presurizate fac o alegere excelentă deoarece procesul este rapid. Se pot monta atât pe acoperiș, cât și în anexe mici sau pe sol. Instalarea o puteți face dumneavoastră, ori apelând la serviciile unui instalator specializat deoarece trebuie efectuată corect, conform instrucțiunilor din manual. De acest lucru depinde buna funcționare a sistemului și capacitatea de a rula la performanțele dorite.
Componentele unui panou solar presurizat:
- vas de expansiune
- pompă de circulație
- boiler cu serpentină
- supapă de siguranță
- robineți de umplere și golire
- debitmetru (pentru agentul termic)
- controler cu senzori de temperatură
- panoul solar (heat pipe, u-pipe sau plan)
Procesul de instalare presupune 4 etape succesive:
a) montarea unui cadru pentru fixare
După cum probabil știți, panourile solare sunt recomandate zonelor însorite, unde razele soarelui sunt prezente pe toată durata anului, sau în marea majoritate a timpului. Amplasat astfel încât soarele să bată direct în el, acesta trebuie fixat pe acoperișul imobilului cu ajutorul unor șuruburi sau dibluri care vor ajuta la stabilizare.
b) montarea boilerului
Boilerul se va monta pe un suport special abia după ce asamblarea cadrului a fost efectuată complet. Acesta va fi conectat la conductele de apă, iar ulterior se vor face probele de presiune. Pentru fiecare etapă este nevoie de respectarea întru totul a instrucțiunilor pentru a vă asigura că sistemul va funcționa perfect.
c) racordul la conducta de apă
Pentru a face conectarea va fi nevoie de țevi izolate (HT) pentru a rezista la temperaturile ridicate și pentru a reduce eventualele pierderi de căldură. Acestea trebuie să reziste și la coroziune deoarece veți dori să le mențineți mult timp. Este recomandată montarea unor robineți de golire pentru traseul de conducte, astfel încât, pe perioada iernii să puteți preveni înghețul.
Avantajele și dezavantajele montajului
În secțiunile precedente am abordat caracteristicile, modul de funcționare și montarea panourilor solare presurizate. Ca orice sistem, prezintă avantaje și dezavantaje. O analiză scurtă a acestora permite utilizatorului să facă o decizie înțeleaptă și să aleagă modelul potrivit nevoilor casei sale.
Avantajele montării panourilor solare presurizate:
- tehnologie de ultimă generație;
- amortizarea investiției în 2-3 ani;
- apă caldă menajeră preparată rapid;
- nu sunt necesare costuri de mentenanță;
- durată mare de viață și randament impresionant;
- autonomie prelungită, funcționează pe tot parcursul anului;
- poate fi montat pe sol, pe terase, pe acoperișuri și chiar pe sol;
- poate fi asociat cu o centrală termică ori cu un boiler deja existent;
- tehnologia heat pipe cu capacitate mare de absorbție a radiațiilor solare;
- poate fi conectat la rețeaua publică de alimentare cu apă, ori la un sistem de tip hidrofor.
Dezavantajele montării panourilor solare presurizate
- se înregistrează pierderi de energie;
- boilerul necesită o izolație foarte bună.
După cum putem observa, diferența dintre avantaje și dezavantaje este notabilă. Astfel, putem spune că panourile solare presurizate sunt într-adevăr o alegere accesibilă, benefică și de durată pentru a obține apa caldă menajeră și pentru a spori calitatea și confortul căminului dumneavoastră.
Un alt aspect demn de menționat este aportul pe care orice sistem de panouri solare îl aduce asupra mediului. Utilizarea energiei regenerabile, inepuizabile și gratuite, precum cea a razelor solare, reduce amprenta de carbon, îmbunătățește calitatea vieții și oferă soluții fiabile pentru un cămin modern.
Panouri solare presurizate versus nepresurizate
Pentru a înțelege diferențele notabile dintre panourile solare presurizate și cele nepresurizate, trebuie să revenim la principiile de funcționare, acestea prezentând atât similarități, cât și deosebiri care pot cântări în procesul decizional.
Amintim că tuburile vidate au un mod de funcționare similar cu cel al termosului. Cele două straturi din care sunt compuse permit absorbția radiațiilor solare, care mai apoi sunt transferate către agentul termic. Când vine vorba de modul de funcționare al panourilor solare nepresurizate, agentul termic are rolul de a încălzi direct din tub, iar apa caldă care se ridică va fi înlocuită cu apă rece. Apa caldă este mai apoi colectată într-un vas de la nivelul superior pentru a fi pompată în sistem.
Marea diferență între cele două panouri solare este că în cazul panourilor solare nepresurizate sunt necesare în primă fază costuri mai mici. Deoarece apa este ridicată spre partea superioară a tubului, lipsește necesitatea cuprului. Cu toate acestea, montajul este mai dificil și sunt necesare accesorii. Astfel, prețul final poate crește, ba chiar îl poate depăși pe cel al panourile solare presurizate.
Un alt dezavantaj al panourilor solare nepresurizate este faptul că necesită și costuri de operare și mentenanță, aspect inexistent în cazul panourilor solare presurizate. De asemenea, în cazul spargerii unui tub, există riscul ca întreg sistemul să aibă de suferit, deoarece apa se va scurge în acesta. Cât despre zonele în care există risc de îngheț, acestea trebuie golite pentru a evita spargerea, ori înghețarea apei.
Recomandările specialiștilor
Soluțiile de obținere a apei calde menajere sunt variate și din ce în ce mai populare printre românii dornici de îmbunătățirea sistemelor din casele lor. Interesul pentru modernizare, eficientizare și nu în ultimul rând, economisire, crește de la an la an, motiv pentru care, marii jucători de pe piața panourilor solare vin cu cele mai bune recomandări în domeniu pentru a răspunde cerințelor clienților.
Tehnologia a facilitat accesul la informație, în momentul de față fiind facilă alegerea sistemului solar potrivit căminului dumneavoastră. Procese precum achiziționarea și montarea au fost și ele simplificate, fiind disponibile la cererea persoanelor interesate. Ținând cont de aceste avantaje, specialiștii recomandă respectarea unor norme esențiale, efectuate înainte de montarea propriu zisă a panourilor solare, indiferent de modelul ales, și anume:
- verificarea stocului din magazinul online;
- montarea panourilor solare de către o persoană autorizată;
- consultarea informațiilor disponibile pe site-urile de specialitate;
- discuția în prealabil cu specialiștii în domeniul panourilor solare.
Concluzii
Odată cu montarea panourilor solare presurizate, lista avantajelor o depășește pe cea a dezavantajelor, iar costurile de achiziție și montare se amortizează într-un timp foarte scurt. Sporirea confortului, reducerea costurilor de energie și a amprentei de carbon vor fi resimțite încă din primele luni de funcționare, iar familia dumneavoastră va beneficia de apă caldă menajeră pe tot parcursul anului, inclusiv în perioadele în care termometrele arată temperaturi sub zero grade.
În încheiere, putem concluziona că analizând avantajele, costurile reduse și beneficiile asupra mediului înconjurător care vin odată cu montarea panourilor solare presurizate, este ușor de înțeles de ce reprezintă o alegere populară. Conform statisticilor, în Europa, aproximativ 40% dintre locuințe folosesc panouri solare pentru apa caldă, Cipru, Israel și Grecia fiind lideri. Țara noastră se îndreaptă cu pași repezi spre top datorită creșterii ascendente a interesului pentru panouri solare, în special pentru cele presurizate, datorită climatului temperat continental de care dispunem.