fbpx

Pompele de căldură aer-aer – principiu de funcționare

Pompe de caldura aer aer

Pompele de căldură aer-aer – principiu de funcționare

O pompă de căldură aer-aer poate asigura încălzirea și răcirea eficientă a casei dumneavoastră, independent de dimensiunea acesteia sau regiunea în care este localizată. Atunci când este instalată corespunzător, o pompă de căldură cu sursă de aer poate furniza cu de până la trei ori mai multă căldură decât energia electrică pe care o consumă. Acest lucru este posibil deoarece aceasta face căldură să circule, mai degrabă decât să o transforme dintr-un combustibil, așa cum se întâmplă în cazul sistemelor de încălzire cu combustie.

Pompele de căldură aer-aer sunt folosite de mulți mulți ani în aproape toate regiunile din România, dat fiind faptul că în ultimii ani, tehnologia care stă la baza pompelor de căldură cu sursă de aer a avansat, astfel încât oferă acum o alternativă legitimă de încălzire a spațiului în regiunile mai reci, precum cele din Nordul țării.

Românii se încălzesc la costuri mai mici cu pompe de căldură aer-aer

Înlocuirea sistemelor tradiționale de încălzire și răcire cu aceste pompe de căldură conduc beneficiarul către un confort sporit atât termic, dar mai ales financiar. Astfel, românii care optează pentru unități de încălzire pe bază de aer vor face economii anuale prin utilizarea unei pompe de căldură, valorile acestora putând ajunge la 3.000 kWh, în comparație cu încălzitoarele cu rezistență electrică, și 6.200 kWh, în comparație cu sistemele pe bază de combustie.

Tipuri de pompe de căldură cu sursă de aer

Diferitele tipuri de pompe de caldură cu sursă de aer sunt descrise mai jos:

Pompă de căldură aer-aer cu / fără duct de tubulatură

Unitățile fără conductă necesită o construcție minimă, deoarece doar o gaură de 7 cm prin perete este necesară pentru conectarea condensatorului exterior și a capetelor interioare. Sistemele fără duct sunt adesea instalate etapizat, prin revenirea asupra unității.

Sistemele cu conductă folosesc pur și simplu conducte. Dacă locuința dumneavoastră are, deja, un sistem de ventilație sau casa va fi o construcție nouă, este posibil să luați în considerare acest sistem.

Ductul cu durată scurtă este o conductă tradițională de dimensiuni mari, care trece doar printr-o mică secțiune a casei. Ductul pe durată scurtă este adesea completat de alte unități fără tubulatură pentru restul casei.

Pompă de căldură aer-aer cu sistem split versus packaged

Majoritatea pompelor de căldură sunt sisteme split (divizate) – adică au o bobină în interior și una exterioară. Conductele de alimentare și retur se conectează la ventilatorul central interior.

Sistemele packaged au de obicei atât bobine, cât și ventilator în exterior. Aerul încălzit sau răcit este livrat la interior din conducte care trec printr-un perete sau acoperiș.

Pompă de căldură aer-aer multi-zone versus single-zone

Sistemele single-zone sunt proiectate pentru o cameră single cu un condensator exterior conectat la un cap interior.

Instalațiile multi-zone pot avea două sau mai multe capete interioare conectate la un condensator exterior. Capetele interioare multi-zone variază în funcție de dimensiune și stil și fiecare își creează propria „zonă” de confort, permițându-vă să încălziți sau să răciți camere individuale, holuri și spații deschise.

Cum funcționează pompele de căldură aer-aer?

Sistemul de refrigerare al unei pompe de căldură aer-aer este format dintr-un compresor și două bobine din tuburi de cupru (una interioară și una exterioară), care sunt înconjurate de aripioare de aluminiu pentru a susține transferul de căldură. În modul de încălzire, agentul frigorific lichid din bobinele exterioare extrage căldura din aer și se evaporă într-un gaz.

Bobinele interioare eliberează căldura din agentul frigorific deoarece se condensează înapoi într-un lichid. O supapă de inversare, în apropierea compresorului, poate schimba direcția fluxului de agent frigorific pentru răcire, precum și pentru decongelarea bobinelor exterioare în timpul iernii.

Eficiența și performanța celor mai performante pompe de căldură aer-aer este rezultatul progreselor tehnice, cum ar fi următoarele:

• Design îmbunătățit al bobinei;
• Tub de cupru, canelat în interior pentru a extinde suprafața;
• Proiecte îmbunătățite ale motoarelor electrice și compresorului cu două trepte;
• Robinete de expansiune termostatică pentru un control mai precis al fluxului de agent frigorific în bobina interioară;
• Suflante cu viteză variabilă, care sunt mai eficiente și pot compensa unele dintre efectele adverse ale conductelor restricționate, filtrelor și serpentinelor murdare.

Cum alegi cea mai bună pompă de caldură aer-aer?

Fiecare pompă de căldură aer-aer vândută de Clima Center în România este însoțită de etichete care afișează calitatea de performanță a încălzirii și eficienței răcirii pompei de căldură, comparând-o cu alte mărci și modele disponibile pe piața de profil.

Eficiența de încălzire pentru pompele de căldură cu sursă de aer este indicată de factorul de performanță sezonieră. Eficiența de răcire este indicată de raportul de eficiență energetică sezonieră (SEER), care înseamnă căldura totală eliminată din spațiul condiționat în timpul sezonului anual de răcire.

SEER evaluează eficiența de răcire a unei pompe de căldură. În general, cu cât SEER este mai mare, cu atât costul este mai mare. O nouă pompă de căldură care înlocuiește o unitate veche va folosi mult mai puțină energie, reducând substanțial costurile de climatizare.

Iată câțiva factori de care să țineți cont dacă optați pentru achiziția unei pompe de căldură aer-aer în shop-ul Clima Center:

• Selectați o pompă de căldură care vă oferă control asupra ciclului de decongelare. Acest lucru va reduce la minimum ciclurile de decongelare, diminuând, astfel consumul suplimentar de energie al pompei de căldură;


• Ventilatoarele și compresoarele fac zgomot. Localizați unitatea exterioară departe de ferestre și clădirile adiacente și selectați o pompă de căldură cu un sunet exterior de 7,6 dB sau mai mic. De asemenea, puteți reduce acest zgomot montând unitatea pe o bază absorbantă de zgomot;


• Locația unității exterioare poate afecta eficiența acesteia. Unitățile exterioare trebuie protejate de vânturi puternice, ceea ce poate provoca probleme la dezghețare. Puteți plasa strategic un tufiș sau un gard în susul bobinelor pentru a proteja unitatea de vânturile puternice.

Tehnologii avansate: Răcitoare cu ciclu invers

Una dintre inovațiile mai notabile ale pompelor de căldură aer-aer este denumită răcitor cu ciclu invers. Oferă avantajele de a permite proprietarului să aleagă dintr-o mare varietate de sisteme de distribuție de încălzire și răcire, de la sisteme de încălzire în pardoseală la sisteme multi-zone. De asemenea, oferă potențialul facturilor electrice de iarnă mai scăzute și confortului termic mai mare.

Sistemul constă dintr-o pompă de căldură cu o singură viteză standard, cu sursă de aer, dimensionată în funcție de sarcina de încălzire, în loc de sarcina obișnuită mai mică de răcire. Pompa de căldură este conectată la un rezervor de apă mare, puternic izolat, pe care pompa de căldură îl încălzește sau îl răcește, în funcție de sezonul anului. Majoritatea sistemelor vor folosi un ventilator cu conducte, folosind apă stocată pentru a încălzi sau a răci aerul și a o distribui în casă.

Sistemul permite pompei de căldură să funcționeze la eficiență maximă, chiar și la temperaturi scăzute. Acest lucru oferă un confort și o economie mai mare, fără a fi nevoie de bobine de încălzire auxiliare cu rezistență electrică.

Românii preferă pompele de căldură aer-aer mulțumită costurilor mai mici de climatizare, dar și a celor de instalare. Comparativ cu alte tipuri de pompe de căldură disponbile pe piața din România, acestea sunt considerate “la îndemână” de clienții Clima Center prin eficiență, design și, nu în ultimul rând, preț. Astfel, investiția într-o pompă de căldură aer-aer poate contribui semnificativ la sporirea confortului ambiental, dar și la reducerea costurilor de climatizare îndeosebi în cazul românilor care locuiesc în Nordul țării, acolo unde temperaturile aspre generează costuri semnficative la încălzire pe timpul iernii.

Share this post

Call Now ButtonContacteaza-ne!