fbpx

Panouri solare nepresurizate bune pentru producția de ACM

Panouri solare nepresurizate

Panouri solare nepresurizate bune pentru producția de ACM

Panourile solare nepresurizate, soluția optimă și durabilă pentru producția de ACM

Panourile solare sunt utilizate pentru a converti lumina soarelui (sursă regenerabilă) – care este compusă din particule de energie, în energie electrică ce poate fi exploatată pentru alimentarea sarcinilor electrice. Panourile solare pot fi utilizate pentru o mare varietate de aplicații, însă cel mai comun scop al utilizării acestora este producerea de energie electrică de sisteme solare electrice rezidențiale și comerciale.

Activitatea panourilor solare se poate desfășura fie independent, fie concomitent cu acțiunea altor sisteme, ca de pildă în cazul unor panouri solare nepresurizate ce oferă un randament de 100% doar în sezonele calde, atunci când energia solară nu este îngrădită de temperaturi, iar cumpărătorul unor panouri solare poate beneficia de apa caldă menajeră în orice moment având ca referință intervalul sezonier primăvară – toamnă.

Pe piața din România – și implicit Europa – există un flux al mai multor tipuri de panouri solare, printre care și panourile solare nepresurizate, care se remarcă printr-o tehnologie eficientă și performanțe care ajută cumpărătorul să experimenteze un confort funcțional – prin producția de apă caldă menajeră ce acoperă cu până la 100% necesarul gospodăriei, dar și confortul economic, prin consumul evident redus la energie.

Cum funcționează panourile solare nepresurizate?

Panourile solare nepresurizate se adaptează la numeroase construcții – rezidențiale – acțiunea acestora venind în sprijinul beneficiarilor prin producția de ACM în cea mai mare parte din an. Sistemele nepresurizate sunt mult mai ieftine decât sistemele presurizate, în cazul cărora specialiștii Clima Center menționează că se pot monta doar în anumite circumstanțe speciale pentru o eficiență de 100%.

Un sistem nepresurizat utilizează gravitația pentru a furniza apă caldă menajeră locuinței dumneavoastră. Apa este livrată în rezervorul de pe acoperiș printr-o pompă de căldură, ceea ce înseamnă, în mod natural, că există o anumită presiune. Acest sistem este complet compatibil cu pompele de căldură pentru ACM sau boilere și cu alte dispozitive casnice pentru a adăuga presiune în jetul de apă caldă menajeră furnizat locuinței.

Prin comparație, panourile solare presurizate sunt de obicei necesare în cazuri speciale, cum ar fi hotelurile. Acestea se pretează mai bine în situația în care atunci când rezervoarele se află foarte departe de locul în care întâlnim dușurile și / sau robinetele. Panourile solare presurizate vă permit să aveți o buclă închisă și o pompă de circulație, astfel încât apa din conducte să fie pompată constant prin colectoarele solare unde apă se încălzește, apoi în jurul tuturor conductelor, astfel încât să existe întotdeauna apă caldă la robinete.

Cu alte cuvinte, principala funcție a panourilor solare nepresurizate este aceea de a produce apă caldă menajeră în marea parte a anului prin transformarea energiei solare în principalul vector al procesului de încălzire a apei menajere. Panourile solare nepresurizate colectează căldura furnizată de energia solară și o transferă, ulterior, în acest fel încălzind apa rece. Eficiența maximă a acestor panouri solare este obținută în intervalul sezonier primăvară – toamnă.

1. Deoarece gravitațiile specifice ale apei calde și ale apei reci sunt diferite, apa rece coboară și apa caldă urcă;

2. Atunci când apa rece din tuburile evacuate este încălzită, aceasta devine mai ușoară și ajunge la rezervorul de apă, în timp ce apa rece din rezervor coboară la tuburile evacuate;

3. Prin această circulație, apa rece din rezervorul de apă va fi încălzită treptat.

Unde poate fi montat un panou solar nepresurizat?

Panourile solare nepresurizate se montează pe acoperișul locuinței, doar astfel putând fi obținută o eficiență de până la 100%. Poziționarea trebuie să fie strategică, experții Clima Center recomandând ca pentru montarea panourilor solare nepresurizate să se aleagă un unghi care să le permită să colecteze lumina soarelui în orice moment din zi. A se evita, astfel, unghiurile întunecoase, care nu le oferă panourilor acces la lumina soarelui, dar și unghiurile situate în paralel cu pomi, copaci, vie sau alte forme de vegetație care periclitează colectarea de către panourile solare a căldurii.

Montarea panourilor solare nepresurizate, pas cu pas

Pașii pentru montarea panourilor solare nepresurizate sunt extrem de simpli, însă necesită multă atenție. În situația în care cumpărătorul nu a mai efectuat astfel de lucrări înainte, este recomandat să solicitați ajutorul unor experți, sau atât durata de viață, cât și eficiența panourilor solare achiziționate vor fi minime:

1. Se alege unghiul în care se vor monta panourile solare nepresurizate. Specialiștii Clima Center recomandă să instalați colectorii orientați în partea de Sud – unghi de înclinare egal cu latitudinea zonei / locației în care se montează panourile solare;

2. Se asamblează cadrul panoului solar. Pasul este unul important, vizând montarea fiecărui șurub și a șaibelor pe ambele părți ale panoului solar. La final, după asamblarea boilerului și a tuburilor vidate, strângeți piulițele cu cheia și montați picioarele panoului solar;

3. Garnitura se introduce în tub. Se udă garnitura cu apă și săpun și se introduce pe tub, după care se udă garniturile din silicon atât ale boilerului, cât și cele din partea superioară a acelor tuburi. Ulterior, tuburile se introduc adânc în bazin și ulterior se scot și se plasează în capacele din plastic ale suportului inferior;

4. Asigurați-vă că sistemul este perfect compact. Pasul final este să strângeți cu o cheie piulițele suportului și ale bazinului, pentru 100% stabilitate. În cadrul acestui pas, persoana care se ocupă de montatea panourilor solare nepresurizate trebuie să evite lovirea tuburilor vidate;

5. Montarea pe acoperiș. După asamblarea tuturor pieselor, urmează faza de montare, ce presupune poziționarea panourilor solare pe acoperiș. Aveți în vedere unghiul ales și poziționați-le în așa fel încât acestea să nu poată fi doborâte în caz de intemperii. Procedați la conectarea tuturor pieselor ce însoțesc sistemul, conform schemelor de la producător.

Tehnologia din spatele panourilor solare nepresurizate

Tehnologia din spatele panourilor solare nepresurizate este simplă. Pe scurt, este vorba despre circulația naturală a fluxului de apă între colector și rezervor / schimbător de căldură. Practic, panourile solare nepresurizate – montate pe acoperișul locuinței, într-un unghi expus luminii naturale a soarelui – colectează căldura solară și ulterior o transferă colectoarelor de apă, încălzind apa rece și producând, prin urmare, apă caldă menajeră.

Reușind să colecteze căldura – sursă regenerabilă de energie – și cu ajutorul său să încălzească apa rece, panourile solare nepresurizate au capacitatea de a acoperi cu până la 100% din consumul zilnic de ACM pentru o familie numeroasă. Totuși, performanțele acestora sunt sezoniere, înregistrându-se în perioadele calde, atunci când randamentele lor sunt antrenate de temperaturi crescute, lucru care se întâmplă adesea primăvara, vara și în primele luni de toamnă.

Întreținerea și garanția panourilor solare nepresurizate

Întreținerea panourilor solare nepresurizate este similară celei impuse în cazul oricărui alt tip de panou solar. Este indicat să vă îngrijiți ca o dată la câteva luni să controlați sistemul astfel încât să nu apară probleme de natură să împiedice încălzirea optimă a apei menajere din locuința dumneavoastră. Poate fi vorba despre factori interni – detașarea anumitor șuruburi / piulițe, slăbirea picioarelor / a cadrului etc, sau externi – ca de pildă umbrirea unghiului din cauza vegetației crescute de la montarea panourilor.

Cu o mentenanță și îngrijire minime, panourile solare nepresurizate pot rezista până la 20 de ani. De aceea și sunt considerate una dintre cele mai viabile și economice forme de producere a apei calde menajere în cea mai mare parte din an, cu un minimum de efort și consum. De altfel, înlocuirea pieselor nu vă va solicită din punct de vedere financiar. Durata de viață extinsă a acestor sisteme este dată și de materialele din care sunt construite panourile și boilerele – majoritatea din oțel inoxidabil.

De ce să alegeți panouri solare nepresurizate pentru locuința dumneavoastră?

Avantajele panourilor solare nepresurizate

Eficiență ridicată

Panourile solare nepresurizate se bucură de performanțe uimitoare, dar dincolo de acest aspect sunt și extrem de eficiente prin prisma faptului că încălzesc apa rece cu ajutorul căldurii pe care o colectează și transferă către rezervor. Acestea utilizează energia regenerabilă pentru producția de ACM în cea mai mare parte din an în sezoanele de primăvară, vară și toamnă.

Funcționează fără alimentare cu energie

Poate cel mai important detaliu care ține de panourile solare nepresurizate este faptul că funcționalitatea lor nu este condiționată de alimentare cu energie. Acestea funcționează exclusiv pe bază de energie regenerabilă, reușind să acopere un consum de până la 100% de apă caldă menajeră pentru o locuință de mari dimensiuni mai bine de 7 luni din an.

Rezistă la presiunea apei de până la 0,1 MPa

După cum am menționat anterior, tehnologia de funcționare a panourilor solare nepresurizate presupune că nivelul / fluxul apei va crește prin ridicarea presiunii. Acest aspect se traduce printr-o presiune exercitată din exterior – așadar nu de panoul nepresurizat. Astfel de panouri suportă o presiune de până la 0,1 MPa – mai mică sau mai mare în funcție de model.

Boilerul poate fi folosit ca rezervă în zilele ploioase

Ținând cont de capacitatea boilerului care însoțește funcționarea panourilor solare nepresurizate, rezidă un alt avantaj, acela că poate conserva apa caldă și o puteți utiliza în cantitățile dorite chiar dacă aveți parte de zile ploioase sau înnorate. Puteți lua in calcul un astfel de sistem pentru flexibilitatea sa și opțiunile oferite de boilerul ce poate înmagazina până la 150 – 200 L.

Soluție ieftină și fiabilă, structură simplă, instalare ușoară

Fără doar și poate, panourile solare nepresurizate se bucură de popularitate, fiind atât fiabile – cu o durată de viață de până la 20 de ani – dar și unele dintre cele mai economice sisteme. Investiția într-un astfel de sistem este minimă și se amortizează rapid, ținând cont de faptul că prin funcționarea lor se acoperă între 60 – 100% din consumul zilnic de ACM al unei locuințe.

Dezavantajele panourile solare nepresurizate

Investiții inițiale asociate panourilor solare nepresurizate

Deși costul panourilor solare nepresurizate este cu mult mai mic decât al panourilor solare presurizate – de pildă, sau a oricărui alt tip de panou solar, cumpărătorul trebuie să se aștepte la un preț crescut, raportat la eficiența și performanța acestui sistem. Totuși, valoarea acestora cu greu depășește 3.000 de lei, media fiind de cele mai multe ori de 2.000 lei.

Restricții în montarea panourilor solare nepresurizate

Precum am prezentat în primul capitol al acestui articol, panourile solare nepresurizate nu se pot monta în orice loc de pe acoperiș. Unghiul în care se montează trebuie atent ales, pentru a permite conectarea panoului cu sursa de căldură solară, precum și să ferească panoul solar de vegetația care poate face această relaționare mai greu de realizat.

Riscurile în cazuri de defecțiuni la panourile solare nepresurizate

Deși sunt o opțiune eco – friendly, cu un impact minim asupra mediului înconjurător, (și) panourile solare nepresurizate prezintă riscuri. Fiind un sistem montat pe acoperișul locuinței, acesta se poate desprinde în cazul în care nu este montat corespunzător de un specialist în astfel de sisteme. Dincolo de acest potențial risc, nu s-au înregistrat riscuri cu privire la funcționarea sa.

Recomandările specialiștilor în panouri solare nepresurizate

Pe piața de profil există panouri solare nepresurizate cu diferite capacități și specificații. În timp ce toate au același principiu de funcționare în comun, specialiștii Clima Center vă recomandă să alegeți panouri solare nepresurizate cu 24 sau 30 de tuburi vidate – acestea fiind mai eficiente grație puterii mai mari de colectare a căldurii solare.

Printre cele mai bine vândute astfel de produse se numară panoul solar Westech Solar WT-B58 cu 30 de tuburi vidate GROS, cu garanție 10 ani, la prețul de 2899.00 lei și panoul solar Westech Solar SP-S58 cu 24 de tuburi vidate, garanție 10 ani, la prețul de 2175.00 lei. Desigur, în cazul in care producția de ACM este un obiectiv secundar pe lista nevoilor casnice, există și opțiuni mai ieftine, ca de pildă panoul solar Westech Solar SP-S58 cu 20 de tuburi vidate, 10 ani garanție, la prețul de 1820.00 lei.

Totuși, identificarea celui mai bun sistem de panouri solare nepresurizate poate fi efectuată de experți, la achiziționarea acestora din magazinul Clima Center având la dispoziție sprijinul și deschiderea specialiștilor din industrie care vă vor oferi cea mai bună soluție în raport cu nevoile și bugetul dumneavoastră. Aveți în vedere amplasamentul, clima, structura / unghiul acoperișului și nu în ultimul rând, vegetația din jurul spațiului dumneavoastră locativ.

Concluzii

Panourile solare nepresurizate colectează energie regenerabilă sub formă de căldură solară și o transferă, încălzind până la 200 de l de apă rece. Folosirea panourilor solare nepresurizate este un mod foarte practic de a produce apă caldă menajeră, acoperind până la 100% din consumul zilnic al unei familii. Un astfel de sistem solar este potențial mai puțin costisitor și are o durată de viață de până la 20 de ani dacă este întreținut corespunzător – cu o garanție de 10 ani de la producător. Pe lângă faptul că panourile solare nepresurizate fac posibilă încălzirea apei menajere, poate cel mai mare beneficiu de care v-ați putea bucura constă în faptul că funcționează pe baza unei surse de energie curate și regenerabile, ceea ce le face eco-friendly.
Odată cu apariția schimbărilor climatice globale, a devenit mai important să facem tot ce putem pentru a reduce presiunea asupra atmosferei prin diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră. În acest sens, panourile solare nepresurizate funcționează “curat”, necesitând o întreținere redusă. Nu în ultimul rând, beneficiile panourilor solare nepresurizate vizează costurile amortizate într-un timp scurt, dar și cantitatea semnificativă de ACM produsă pe durata de viață a sistemului la costuri 0.

Share this post

Call Now ButtonContacteaza-ne!