Panouri solare – Selecție, Montaj, Întreținere

Ghid Panouri Solare

Panourile solare, o alegere fiabilă și rentabilă

Panourile solare se numară printre cele mai populare soluții pentru eficientizarea costurilor asociate consumului de energie electrică. Totodată, panourile solare sunt integrate în tot mai multe proiecte ale Uniunii Europene privind politica energetică, motiv pentru care inclusiv în Romania au fost implementate proiecte pentru subvenționarea celor care doresc să aducă energia regenerabilă în casele lor. Cu ajutorul panourilor solare se pot obține randamente la nivel de consum, dar și la nivel financiar și chiar asupra mediului, printr-un impact temperat.

Ce sunt și cum funcționează panourile solare

Un panou solar standard (cunoscut și sub numele de modul solar) constă dintr-un strat de celule de siliciu, un cadru metalic, o carcasă de sticlă și diverse cablaje care permit curentului să circule din celulele de siliciu. Siliconul (atomul #14 din tabelul periodic) este un material nemetalic cu proprietăți conductive care îi permite să absoarbă și să transforme lumina soarelui în energie electrică.

Alte componente importante ale panoului solar

În plus față de celulele solare de siliciu, un panou solar tipic include o carcasă din sticlă ce oferă durabilitate și protecție pentru celulele fotovoltaice din siliciu. Sub panoul exterior de sticlă panoul are un strat de izolație și o foaie de protecție din spate, care protejează împotriva disipării de căldură și a umidității din interiorul panoului. Izolația este importantă deoarece creșterea temperaturii va duce la o scădere a eficienței, rezultând o performanță mai scăzută a panoului solar.

Panourile solare au un strat antireflexiv care mărește absorbția razelor solare și permite celulelor de siliciu să beneficieze de expunere maximă la lumina soarelui. Celulele solare de siliciu sunt în general fabricate în două formațiuni celulare:

Monocristaline: Celulele monocristaline sunt formate dintr-un singur cristal de siliciu și oferă mai mult spațiu pentru ca electronii să se deplaseze și oferă, astfel, o tehnologie solară mai eficientă, deși de obicei mai scumpă;

Policristaline: Celulele policristaline sunt alcătuite din fragmente de siliciu, având un cost mai redus decât celulele monocristaline.

Unde poate fi montat un panou solar

Pentru a maximiza producția de energie a sistemului panoului solar, sistemul ar trebui instalat acolo unde panourile vor fi expuse la lumina soarelui. Acesta este motivul pentru care panourile solare montate pe acoperiș sunt atât de populare. Dacă acoperișul dumneavoastră nu este potrivit pentru panourile solare, puteți instala panourile și la sol.

Pentru a monta panourile solare pe acoperiș, acesta ar trebui sa fie mare, însorit și orientat spre Sud, la 30 de grade. Cu toate acestea, nu aveți nevoie de condiții ideale pentru a beneficia de energia solară. Panourile solare pot fi instalate pe majoritatea acoperișurilor, astfel încât să economisiți costurile cu energia electrică și să ajutați și mediul înconjurător.

Instalarea panourilor solare, pas cu pas

Indiferent de sistemul și de dimensiunile pe care le alegeți sau în ce jurisdicție de utilitate se încadrează, procesul de instalare a panourilor solare urmează, în general, aceleași cinci etape enumerate mai jos:

1. Contactați un instalator pentru o estimare: Odată ce ați decis să faceți trecerea la panouri solare, începe procesul de cercetare. Consultați ofertele producatorilor / furnizorilor certificați. Panourile solare moderne sunt proiectate să funcționeze timp de mai multe decenii, astfel încât relația cu firma de la care achiziționați panourile este una care va dura mulți ani. Solicitați și feedback-ul clienților din trecut. Instalatorul ar trebui să vă ofere diferite opțiuni de finanțare și să vă ajute să aflați despre stimulentele de stat pentru care ați putea fi eligibil, cum ar fi Programul Casa Verde.

2. Evaluarea la domiciliu: După consultația inițială cu un instalator și o estimare preliminară, următorul pas este să programați si o evaluare la domiciliu. În timpul acestei faze, instalatorul vă va inspecta acoperișul, sistemul electric al locuinței și va efectua o analiză completă a umbrelor. Scopul este de a aduna toate punctele de date necesare pentru a trece la faza de proiectare.

3. Proiectare și autorizare: Folosind datele colectate în timpul evaluării la fața locului, instalatorul va crea un sistem complet personalizat și detaliat conceput special pentru obiectivele de acasă și energie. Aceasta va include numărul de panouri, orientarea, cablarea sistemului și modul în care acesta va fi conectat la rețea, precum și o compensare proiectată a energiei. Instalatorul va fi responsabil pentru transmiterea acestor modele către departamentele de autorizare ale orașului / județului, precum și la utilitățile locale de alimentare. Calendarul acestei faze variază și poate dura câteva săptămâni, în funcție de perioada din an și de întârziere la jurisdicțiile și utilitățile locale.

4. Instalare: Acesta este probabil unul dintre pașii cei mai interesanți al procesului. Poate fi necesar să fiți prezent în timpul instalării pentru a permite accesul la curtea și / sau acoperișul locuinței. Asigurați-vă că la momentul instalării panourilor solare, în preajma nu se află animale de companie sau copii. Acest pas poate dura de la o zi la trei zile, în funcție de mărimea și complexitatea sistemului ales.

5. Inspecția și punerea în funcțiune: În timpul acestei etape, sistemul va fi examinat pentru a vă asigura că acesta a fost instalat în conformitate cu prevederile locale și permisul acordat. Similar etapei de proiectare și autorizare, această parte finală poate varia de la câteva zile la mai multe săptămâni.

Principii de funcționare a panourilor solare

Atunci când lumina interacționează cu o celulă de siliciu, ea determină punerea în mișcare a electronilor, care inițiază un flux de curent electric. Acesta este cunoscut sub numele de “efect fotovoltaic” și descrie funcționalitatea generală a tehnologiei panoului solar.

Procesul fotovoltaic general, așa cum este descris mai sus, funcționează prin următoarele etape:

1. Celulele solare fotovoltaice de siliciu absorb radiațiile solare;

2. Când razele solare interacționează cu celula de siliciu, electronii încep să se miște;

3. Electronii de mișcare creează un flux de curent electric, capturat de nodurile și cablurile din panou;

4. Firele alimentează această electricitate de curent continuu către un invertor solar care urmează a fi transformat în curent alternativ.

Întreținerea și garanția panourilor solare

Întreținerea panourilor solare

Panourile solare sunt realizate din sticlă, astfel încât acestea sunt construite pentru a rezista la grindină și alte condiții meteorologice nefavorabile. Cu excepția câtorva piese, sistemele de panouri solare nu au părți mobile, ceea ce reduce posibilitățile de apariție a oricăror probleme.

Orice probleme legate de performanța panoului solar sunt de obicei raportate la producția de energie electrică, motiv pentru care majoritatea instalatorilor recomandă monitorizarea producției sistemului. Luând în considerare schimbările în producție, puteți identifica și aborda problemele în mod proactiv.

În general, panourile solare nu trebuie curățate. Dacă locuiți într-o zonă unde se produce zilnic praf sau murdărie, puteți vedea o diminuare în producția de energie electrică în timp, care poate fi remediată prin curățarea panourilor. Dacă panourile sunt montate pe acoperiș, cea mai bună opțiune este să apelați la un serviciu de curățenie profesională, mai degrabă decât să încercați să le curățați.

Garanția panourilor solare

Producătorii de panouri solare oferă o serie de garanții, printre care și suport în cazul puțin probabil al unei probleme, cum ar fi grindina sau căderea unor ramuri de copaci.

Garanțiile întăresc premisa că performanța panoului nu va scădea sub un anumit nivel pe durata garanției (de obicei 25 de ani). De exemplu, un producător ar putea oferi o garanție pentru a garanta că puterea maximă nu va scădea sub 85% timp de 25 de ani.

Unii producători vor include și o garanție suplimentară care promite un nivel mai ridicat de producție într-o perioadă mai scurtă de timp. De exemplu, o garanție secundară ar putea garanta nu mai puțin de 90% din puterea inițială pentru primii 10 ani.

Panourile vin de obicei cu o garanție de manoperă care protejează consumatorii împotriva defecțiunilor componentelor panoului, în general pentru primii cinci ani de funcționare. Invertorii vin, de asemenea, cu garanții, de obicei, timp de 10 ani.

Avantajele panourilor solare

Cum puteți economisi cu ajutorul panourilor solare

Primul pas pentru a înțelege cât de mult vă poate ajuta lumina solara să economisiți este să calculați cât de mult cheltuiți în prezent pe energie electrică în fiecare an. De exemplu, consumul mediu anual de electricitate necesar pentru o gospodărie din Romania este de 10.400 kilowați -oră (kWh).

Apoi, trebuie să țineți cont de natura volatilă a prețurilor energiei electrice și să determinați ce rate de utilitate vor fi în anii următori. Atunci când comparați costul energiei electrice de utilități cu energia solară de la domiciliu, ar trebui să rețineți că vă puteți aștepta ca ratele de electricitate să crească anual.

În decursul ultimului deceniu, costurile naționale de energie electrică au crescut cu o rată de aproximativ 2,2% pe an. Inflația ratei de utilitate este un stimulent suplimentar pentru energia solara: atunci când generați propria energie cu un sistem de panouri solare pe acoperiș, blocați costurile energiei la o rată constantă, astfel încât să nu mai trebuie să luați în considerare ratele de utilitate variabilă.

Datorită naturii panourilor solare ca investiție inițială, singurele costuri asociate cu un sistem de gen vor fi costul instalării și eventualele costuri suplimentare de energie electrică în cazul în care panourile nu compensează 100% din consumul de energie electrică. Indiferent dacă sistemul va compensa sau nu complet necesarul de energie electrică, este determinat în primul rând de cât de precis aveți dimensiunea sistemului de panouri solare – puteți calcula numărul de panouri solare de care veți avea nevoie pentru a vă asigura procentajul.

De ce sunt panourile solare benefice pentru mediul înconjurator

Costurile reduse de energie sunt un stimulent major pentru a miza pe panouri solare, dar banii nu sunt singurul lucru pe care panourile solare îl economisesc. Atunci când instalați panouri solare, îmbunătățiți, de asemenea, mediul înconjurător și reduceți emisiile de gaze cu efect de seră. De aceea, la întrebarea ” De ce sunt panourile solare benefice pentru mediul inconjurator”, raspunsul stă în cantitatea de CO2 pe care panourile o pot economisi (evitând emiterea în atmosferă).

Avantajele de ordin estetic ale panourilor solare

Panourile solare pot contribui la o estetică desăvârșită a locuinței dumneavoastră. Din moment ce frumusețea este subiectivă, mulți oameni consideră că panourile solare îmbunătățesc aspectul casei lor. Așa cum s-a menționat, noua tehnologie progresează în mod constant către ideea de atracție estetică a modulelor solare, deci este corect să o includeți și ca un avantaj.

Fiabilitatea unui panourilor solare

Fiabilitatea panourilor solare rezultă și din serviciile adiacente, incluse în pachete de producatorii ți distributorii acestora. Accesarea Programului Casa Verde, spre exemplu, îi oferă beneficiarului un pachet cu servicii integrate, de la consultanță în vederea alegerii celui mai bun sistem, potrivit pentru bugetul si nevoile acestuia, la montaj, asistența și chiar mentenanța pe o anumită perioadă de la instalarea panourilor.

Confortul oferit de panourile solare

Panourile solare contribuie la confortul termic și financiar al fiecărei locuințe în care sunt instalate. Beneficiarul panourilor solare va resimți în scurt timp rentabilitatea investiției, printr-o reducere de costuri la factura de electricitate. Mai apoi, este vorba despre un confort deplin pe care vi-l oferă faptul că puteți beneficia oricând de energie, aceasta provenind dintr-o sursă inepuizabilă. Aveți acces nemediat la energia solara, pe care o puteți utiliza pentru a pune în funcțiune diverse dispozitive sau chiar a vă încălzi locuința.

Dezavantajele panourile solare

Investiții inițiale asociate panourilor solare

Având în vedere că în prezent există un număr tot mai mare de tipuri de panouri solare, este firesc ca acestea să varieze din mai multe aspecte. Unul dintre ele este prețul diferitelor panouri solare, care depinde, printre altele, de producător și de tipul de panou. În funcție de compoziție și de progresele tehnologice, prețul sistemelor de panouri poate fi mai mare sau mai mic.

Panourile solare au înregistrat un declin continuu în ultimii ani. Acesta este un rezultat direct al apariției mai multor producători de panouri de pe piață, România înregistrând o creștere semnificativă în acest sector. Un factor care contribuie la scăderea prețurilor panourilor în România este creșterea costului energiei electrice. Panourile solare devin o bună investiție în locații cu rate de electricitate mai ridicate. Deși investiția inițială este costisitoare, aceasta va fi echilibrată în câțiva ani.

Costul instalării panourilor solare într-o gospodărie crește valoarea proprietății, ceea ce face ca sistemele solare să devină o investiție mare pe termen lung, chiar dacă locuința urmează să fie vândută candva. Valoarea proprietății depinde de dimensiunea sistemului selectat și de puterea pe care o produce. Pe măsură ce sistemele mai mari vor garanta o independență energetică mai rapidă, acestea vor afecta cel mai mult valoarea casei.

Restricții în montarea panourilor solare

Panourile solare pot fi instalate pe majoritatea acoperișurilor, în anumite condiții. Aceste condiții se transformă în restricții de ordin tehnic. Așadar, cele mai bune randamente ale panourilor solare se obțin în funcție de:

• Direcția acoperișului – Acoperișurile indreptate spre Sud sunt ideale pentru panourile solare, deoarece acestea au acces la mai multă lumină pe parcursul zilei. Cu toate acestea, un sistem cu panouri solare pe un acoperiș orientat spre Est sau spre Vest poate produce încă suficientă energie pentru a reduce facturile de energie electrică, pentru a economisi bani și a reduce amprenta de carbon.

• Unghiul de înclinare a acoperișului – Panourile solare pot fi instalate pe acoperișuri înclinate între 15 și 40 de grade. Chiar dacă acoperișul locuintei este plat, se pot instala panouri solare atât timp cât se alege un unghi bun.

• Dimensiunea și forma acoperișului – Este mai ușor să instalați panourile solare pe un acoperiș mare. O regulă generală este ca, pentru fiecare kilowatt al panourilor pe care doriți să le instalați, veți avea nevoie de aproximativ 100 de metri pătrați de spațiu pentru acoperiș. Un sistem tipic va necesita aproximativ 500 de metri pătrați de spațiu pentru a instala panouri solare. Dormitoarele și coșurile de fum vor afecta spațiul disponibil pentru un astfel de sistem. În general, instalatorii pot proiecta aspectul panourilor în jurul acestor elemente într-un mod care maximizează producția de energie electrică.

• Umbrirea pe acoperiș – Este important ca acoperișul să aibă acces direct la lumina soarelui pe tot parcursul zilei pentru a maximiza producția de energie electrică. Arborii înalți sau clădirile din apropiere pot bloca soarele, umbri acoperișul și pot reduce cantitatea de energie electrică produsă de panourile solare.

• Vârsta acoperișului – Panourile solare pot dura mai mult de 25 de ani, iar scoaterea acestora pentru a vă înlocui acoperișul la câțiva ani după instalare poate fi costisitoare. Înainte de a instala panourile, asigurați-vă că acoperișul este în formă bună și că nu va trebui să îl înlocuiți în viitorul apropiat.

• Materialul acoperișului – Panourile solare sunt compatibile cu cele mai multe materiale de acoperiș, inclusiv compozit, lemn, plăci de ciment, ardezie, gudron și pietriș sau metal. În timp ce puteți instala panouri solare pe acoperișuri de ardezie și argilă, acestea sunt mai predispuse la rupere în timpul instalării panoului solar. Asigurați-vă că lucrați cu un instalator cu experiență dacă acoperișul este fabricat din aceste materiale.

Riscurile în cazuri de defecțiuni la panourile solare

Energia solară este considerată mai sigură, mai eficientă și mai curată decât cea obținută prin generatoare și centrale electrice tradiționale. Totuși, ca orice alte dispozitive care implică un proces complex pentru generarea energiei electrice, panourile solare pot fi supuse unor defecțiuni cu potențial de vătămare:

Componente periculoase

Ca și în cazul multor aparate electronice moderne, panourile solare au componente și sisteme care pot eșua. Acestea includ comutatoarele, siguranțele și cablurile. Dacă oricare dintre aceste componente eșuează, trebuie înlocuită rapid cu elemente noi care corespund standardelor și cerințelor panoului. Nerespectarea acestei reguli tehnice poate duce la avarie, inclusiv șocuri electrice și incendii.

Toxicitate

Deși se spune că energia solară este complet sigură pentru mediul înconjurător, adevărul este că fiecare panou solar este fabricat din materiale chimice cum ar fi arsen și cadmiu, într-un proces care generează multe produse secundare toxice, cum ar fi hexafluoridul, sulf și tetraclorură de siliciu.

Împământare

Indiferent dacă panoul solar este conectat la o rețea existentă sau independentă, aceasta trebuie să fie împământată. Dacă ignorați această regulă de siguranță, panoul solar poate să aibă o defecțiune electrică și, prin urmare, să vă deterioreze aparatele electrice și chiar genera un incendiu.

Electricitate

Excesul de energie electrică generat de un panou solar este de obicei stocat într-o baterie sau grup de baterii care sunt păstrate în interiorul casei. Acest lucru prezintă riscuri grave, deoarece aceste baterii pot stoca până la 600 volți de energie electrică directă și pot rămâne încărcate chiar și după ce au fost scoase din sistemul de colectare a energiei.

Pericol de incendiu

Incendiul este un potențial risc în cazul panourilor solare și al sistemelor de colectare a energiei solare, în principal datorită faptului că scenariile foarte diferite în care sunt amplasate pot contribui la generarea unui incendiu. O conexiune slabă sau slab conectată, o conexiune necorespunzătoare la pământ sau utilizarea unor piese de schimb care nu se potrivesc cu unitatea specifică ar putea cauza un incendiu.

Sfaturi pentru montarea unor panouri solare eficiente

Investiți în panouri de calitate

Calitatea panourilor solare pe care le alegeți afectează eficiența producției. Lucrați cu cei mai buni furnizori de servicii solare din România pentru a obține rezultate bune. De asemenea, celulele fotovoltaice solare sunt aproape în întregime compuse din siliciu, astfel că puritatea siliciului este un factor determinant important care afectează producția.

Umbrirea afectează ieșirea

Localizarea și expunerea la soare a panourilor solare rezidențiale au un impact mare asupra eficienței și producției de energie. Eficiența este procentul de energie solara care intră in celulele solare, ce sunt convertite în energie electrică. Ieșirea este energia electrică pe care panoul solar o produce de la lumina soarelui. De obicei, celulele solare sunt cablate în serie într-un panou și, dacă chiar o singură celulă este umbrită sau primește mai puțină lumină a soarelui decât altele, aceasta poate să scadă puterea de ieșire a restului celulelor din serie.

Orientarea și amplasarea panourilor solare este importantă

Panourile solare trebuie să fie orientate în direcția corectă pentru a primi cât mai multă lumină solară într-o zi. În România, orientarea optimă este atunci când panourile solare se îndreaptă spre Sud, unde primesc lumina soarelui pentru cea mai lungă parte a zilei. Poziția și înălțimea casei trebuie luate în considerare atunci când decideți alinierea panourilor solare.

Fiți constanți cu activitățile de întreținere

Întreținerea în timp util este importantă pentru funcționarea optimă a panourilor solare. Dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să spălați panourile în fiecare weekend. Praful acumulat sau frunzele afectează eficiența panourilor solare prin blocarea luminii solare.

Concluzii

Energia solară dobândește un impuls în întreaga lume, deoarece tot mai multe țări au început să îmbrățișeze panourile solare drept sursă primară de energie. Deoarece costul energiei solare a scăzut în ultimii ani, alături de îmbunătățirile majore ale eficienței tehnice și ale calității producției, mulți proprietari din România încep să privească energia solară ca soluție alternativă viabilă.

Și, pe măsură ce soarele intră pe piețele de energie principală, astfel de soluții “green” și “eco” vor continua să se dezvolte, pentru a antrena confortul financiar în casele europenilor.

De la economisirea facturilor electrice la reducerea amprentei de carbon, instalarea panourilor solare aduce multe alte beneficii atrăgătoare. Alegerea investiției într-un sistem de energie solară este o modalitate excelentă de a crește valoarea casei dumneavoastră în timp, realizând o rentabilitate semnificativă a investiției. Fiecare locuință și proprietarii acesteia sunt diferiți, ceea ce creează o mare diversitate în sistemele de energie solară instalate.

Contacteaza-ne!