Ghidul expertului în încălzire în pardoseală: Totul despre alegerea, funcționalitatea și întreținerea unui astfel de sistem

Suprafețe compatibile cu sistemul de încălzire în pardoseală

Pardoseala din lemn este un element popular atât în designul contemporan al locuinței, cât și în renovarea casei și este un material extrem de compatibil cu încălzirea prin pardoseală. Totuși, lemnul este urmat de multe alte materiale care antreneaza conductivitatea curenților de caldură și emanarea lor in aerul ambiental.

Este încălzirea în pardoseală potrivită pentru podele din lemn?

Atât sistemele de încălzire prin pardoseală cât și cele hidraulice funcționează bine in raport cu podele din lemn, deoarece lemnul conduce și menține caldura produsă, pe care o radiază în încăpere. Proprietățile naturale ale lemnului înseamnă, de asemenea, că are un timp de încălzire rapid, făcând lemnul util pentru maximizarea eficienței energetice a unui sistem de încălzire prin pardoseală.

Diferențele dintre cherestea și podelele din lemn prelucrat;

În timp ce parchetul din lemn și pardoseala din lemn pot fi utilizate cu un sistem de încălzire în pardoseală, diferențele în ceea ce privește densitatea și conținutul de umiditate pot duce la diferite cerințe de încălzire.

1. Cherestea

Atunci când ne referim la cherestea, spunem lemn tare natural – adică lemn tăiat și tratat special pentru podele și cel mai frecvent produs ca plăci de podea. Când se ia în considerare instalarea încălzirii prin pardoseală cu un finisaj din lemn, calitatea lemnului este foarte importantă. Cheresteaua din lemn este cea mai bună alegere deoarece a fost tăiată astfel încât, atunci când absoarbe umezeala, este puțin probabil să își modifice forma sau structura.

2. Lemn prelucrat

Lemnul prelucrat este un produs fabricat manual, pentru care se utilizează adesea un finisaj din lemn de esență tare pe partea superioară a unui miez interior de placaj. Toate tipurile de lemn prelucrat sunt concepute pentru a limita creșterea și contracția cauzate de umiditatea în atmosferă, dar datorită miezului mai moale de lemn, podelele din lemn mai inginerizate se pot umfla în timp, în unele cazuri generând o defecțiune a sistemului de încălzire prin pardoseală.

Calitățile lemnului în raport cu încălzirea în pardoseală

Ca material natural, lemnul este afectat de mediul său înconjurător și există câteva aspecte – cheie pe care să le luați în calcul atunci când instalați un sistem de încălzire prin pardoseală cu podele din lemn.

Grosimea ideală – Grosimea și densitatea podelei de lemn pot influența performanța sistemului și recomandăm ca grosimea lemnului să nu fie mai mare de 18 mm. De asemenea, deoarece plăcile mai mari de lemn vor avea o dinamică mai mare decât plăcile mai înguste, recomandăm ca raportul dintre grosime și lățime să fie cuprins între 7 și 11.

Conductivitate termică – Specialiștii recomandă ca temperatura maximă a pardoselii să nu atingă mai mult de 27 ° C, însă acesta nu este un criteriu universal – valabil. De fapt, restricția este argumentată pe ritmurile de creștere și contracție a podelelor din lemn, ceea ce face ca la peste 27 ° C să aibă loc expansiunea lemnului. Această temperatură a devenit o recomandare la nivel de industrie, dar pardoselile din lemn pot fi încălzite la un nivel mai ridicat, dacă este necesar.

Puteți asigura restricția de temperatură a podelei de lemn folosind un termostat care controlează cu exactitate sistemul de încălzire prin pardoseală pentru a vă oferi o cameră optim încălzită. Ca parte a proiectului dumneavoastră, trebuie de asemenea să faceți întotdeauna un calcul al pierderilor de căldură pentru a vă asigura că încălzirea în pardoseală îndeplinește cerința de încălzire optimă și rentabilă.

Extindere și contracție – Lemnul este higroscopic, adică absoarbe umezeala din jurul său și această umiditate face ca atât lemnul brut, cât și lemnul prelucrat să se extindă natural și să se contracte în timp. Acest conținut de umiditate poate varia în funcție de tipul de lemn ales și de mediul în care se află. Odată cu schimbarea anotimpurilor, podelele de lemn vor putea fi afectate în timp ce umiditatea interioară se va schimba. Dacă este instalat incorect, această umflare și contracție a podelei de lemn poate influența reacția sistemului de încălzire în pardoseală.

Instalarea sistemelor de încălzire pe o pardoselă din lemn

Datorită conținutului de umiditate a lemnului și efectului pe care acesta îl are asupra dinamicii, vă recomandăm să lăsați acoperișul să se aclimatizeze cu mediul din interiorul încăperii în care va fi montat. O parte a acestui proces este un ciclu de încălzire a instalației în care temperatura suprafeței pardoselii trebuie menținută la 15 ° C, iar temperatura aerului este între 15-22 ° C. Umiditatea relativă atmosferică ar trebui să fie între 40-60%.

După instalare, podeaua trebuie să se aclimatizeze timp de cel puțin 48 de ore înainte de a reporni sistemul. Temperatura pardoselii trebuie limitată la 15 ° C și mărită cu 1 ° C pe zi până la atingerea temperaturii dorite a podelei. Este recomandat să verificați restricțiile de temperatură menționate de producătorul podelei deoarece temperatura ambientală va depinde de sezon.

Întreținerea pardoselilor din lemn

În ceea ce privește proprietățile higroscopice ale lemnului, merită să fiți conștienți de faptul că, dacă utilizați șapa ca parte a unei instalații de încălzire prin pardoseală cu o pardoseală din lemn, această șapă va maximiza excesul de umiditate pe lemn. Se recomandă un spațiu de expansiune de 10 mm în jurul camerei, pentru a preveni orice probleme viitoare legate de expansiunea și contracția unei podele din lemn.

Alte tipuri de podele compatibile cu încălzirea în pardoseală

Încălzirea prin pardoseală poate fi asociată cu diverse forme de finisaj cu o excelentă conductivitate termică. Acest atribut înseamnă că pardoseala se va încălzi mai repede, va furniza mai multă energie termică și va funcționa mai eficient. Criteriul în baza căruia se diferențiază aceste tipuri de podea este conductivitatea termică a materialului.

1. Beton – Datorită temperaturii ridicate, pardoselile din beton sunt ideale pentru a fi încălzite de un sistem de încălzire prin pardoseală. Betonul oferă timpi rapizi de încălzire și păstrează căldura bine, conservând chiar și caldura produsă de soare, făcând o podea de beton o opțiune excelentă pentru a îmbunătăți confortul și căldura casei dumneavoastră.

2. Covor – Covorul este potrivit pentru a fi utilizat in raport cu un sistem de încălzire prin pardoseală, condiția fiind ca materialul covorului sau a substratului să nu acționeze ca un izolator care blochează căldura. Încărcarea totală a tuturor materialelor, inclusiv a oricăror substraturi și suprapuneri, nu trebuie să depășească 2,5 tog pentru ca sistemul să furnizeze o cantitate suficientă de căldură.

3. Vinilin – Podelele din vinil pot fi folosite în condiții de siguranță alaturi de sistemul de încălzire prin pardoseală. Vinilul se încălzește și se răcește rapid. Podelele din vinil se supun unei restricții de temperatură de la ultimul nivel, de obicei 27 ° C, limitând puterea termică, astfel încât acestea nu sunt recomandate în zone cu pierderi mari de căldură.

4. Țigla și piatra – Cele mai bune tipuri de pardoseală recomandate pentru încălzirea prin pardoseală sunt țigla și piatra. Plăcile și piatra au o conductivitate termică ridicată, ceea ce înseamnă că și căldura dintr-o conductă de încălzire prin pardoseală sau o sârmă se transferă rapid pe suprafața podelei. Plăcile și piatra păstrează, de asemenea, căldura, făcând sistemul eficient. Datorită proprietăților termice excelente, țiglele și piatra sunt ideale pentru încălzirea prin pardoseală în zone cu pierderi mari de căldură. Ele pot fi încălzite până la 29 ° C sau mai mult, oferind o putere termică ridicată de până la 200W / m².

5. Parchetul laminat – Practicitatea acestui tip de pardoseală se reflectă în cost și faptul că se integrează fiecărui interior, deoarece se poate găsi într-o varietate de nuanțe. Parchetul laminat este compatibil cu sistemul de încălzire prin pardoseală. Cheia este de a asigura conductivitatea termică, ceea ce este cel mai bine atunci când se utilizează mai mult laminat dens. Deci, cu cât este mai subțire materialul de pardoseală și cu cât densitatea este mai mare, cu atât va fi mai scurt timpul de încălzire și va fi mai receptiv sistemul.

Cum să economisiți energie și bani pe facturile de încălzire

O modalitate de a încerca și de a reduce cheltuielile de trai este prin facturile de încălzire. Odată cu creșterea facturii la utilități, românii caută modalități de economisire a energiei, iar una dintre cele mai eficiente și mai ușor de implementat metode de reducere a banilor cheltuiți pentru încălzire este prin sistemele de încălzire prin pardoseală.

Utilizarea energiei

Primul pas în reducerea facturilor de încălzire este să vă uitați la consumul de energie. Majoritatea oamenilor sunt conștienți de impacturile pe care utilizarea energiei le poate avea. Monitorizarea consumului de energie vă ajută să înțelegeți unde au loc pierderi de energie, putând identifica soluții pentru maximizarea confortului termic la nivelul întregii locuințe.

Termostate inteligente

Merită să investiți într-un termostat care, de asemenea, vă permite să vă monitorizați consumul de energie. Unele termostate inteligente pot controla încălzirea în folosul gospodăriei, păstrând în permanență locuința la temperatura potrivită, fără efort. Tehnologia Smart Home devine mai inteligentă și mai prietenoasă, potențand eficiența costurilor de încălzire. Puteți observa impactul după aproximativ șase luni. Termostatele inteligente optimizează încălzirea din casă și sunt un mijloc certificat de a vă asigura că nu pierdeți energie. Există câteva exemple excelente ale acestor termostate pe piață, precum termostatul Green Leaf, termostatul NRG-DM sau termostatul SENZ WIFI, care pot economisi până la 25% din consumul de energie.

Izolația geamurilor și pereților

Unul dintre aspectele cheie care merită atentia atunci când doriți să vă reduceți consumul de energie este de a preveni pierderile de caldură. Izolația bună asigură că nicio cantitate de energie nu se va pierde, menținând pierderile de căldură la minimum. Luați în considerare investiția în ferestre cu geam termopan, o ușă izolată si pereți izolați. Izolația înseamnă că locuinta se încălzește mai repede, folosind mai puțină energie și menținând căldura în interior. Acest lucru vă permite să reduceți numărul de ore de încălzire pe zi.

Sisteme de încălzire în pardoseală

Încălzirea prin pardoseală este cunoscută pentru eficiența sa de cost. Este, de asemenea, un sistem ecologic, deoarece funcționează la o temperatură mult mai scăzută, în timp ce atinge același nivel de confort (dacă nu chiar mai mare) decât radiatoarele convenționale, folosindu-se astfel mai puțină energie. Un alt motiv este acela că atinge temperatura dorită a încăperii mai repede, asigurând distribuirea uniformă a căldurii în cameră. Încălzirea camerei de la sol înseamnă că încălzirea prin pardoseală încălzește atat obiectele și ambientul, dar si persoanele care se află în cameră.

Micile schimbări care fac diferența

Deși investiția într-un termostat inteligent și geamuri termopan se amortizează pe termen lung, există și alte soluții mai eficiente din punctul de vedere al costurilor. Suna banal, dar draperiile previn pierderea de căldură. Tragerea draperiilor la apusul soarelui este un mod de a menține confortul termic în serile friguroase.

Asigurați-vă că ați ales un tarif mai bun

Una dintre cele mai bune modalități de a eficientiza costul facturilor de energie fără nicio schimbare în stilul de viață este schimbarea furnizorilor de energie. Este posibil ca furnizorul dumneavoastra actual să vă fi propus o ofertă atractivă, dar odată ce aceasta expiră, în mod obișnuit și implicit, veți trece la o factură standard mai mare. Concurența înaltă pe piață înseamnă că este ușor să schimbați furnizorii de energie. Acest lucru este fezabil și recomandat anual, pentru a avea un impact real asupra facturilor de încălzire. În mod fundamental, nu are importanță cine furnizează energia pentru locuința dumneavoastră, deoarece energia intră în proprietatea beneficiarului în același mod, indiferent de furnizor.

Avantaje  încălzire în pardoseală

Încălzirea prin pardoseală a devenit o necesitate, nu un lux, dar și o tendință modernă în locuințele noi, precum și în cadrul lucrărilor de renovări care se concentrează pe o viață curată, confortabilă, bazată pe design.

Ușor de instalat

Sistemul de incălzire prin pardoseală este ușor de instalat, indeosebi dacă face parte dintr-un proiect de construcție sau renovare. Caldura rezultată oferă economisește cu până de 15% costul facturilor la încălzire grație modului eficient de încălzire a spațiului locativ.

Siguranță și confort

Daca beneficiați de un sistem de încălzire prin pardoseală, nu mai trebuie să vă faceți griji cu privire la riscul de a vă rani în marginile sau colțurile altor echipamente de încălzire. Sistemul de încălzire este blocat în siguranță și nu va deveni prea fierbinte la atingere. Căldura radiantă este, de asemenea, mult mai bună pentru calitatea aerului într-o încăpere, deoarece menține aerul în stare proaspătă și bogat în oxigen. Pe de altă parte, temperaturile ridicate cauzate de radiatoare sporesc disconfortul și reduc nivelurile de oxigen.

Funcționare fără efort

Odată instalat, sistemul de încălzire în pardoseală necesită o întreținere facilă și vine cu o garanție extinsă. Termostatele de încălzire vor asigura că încălzirea locuinței funcționează în modul cel mai eficient fie automat cu un termostat inteligent WiFi, fie, dacă doriți, cu un termostat programabil pentru a asigura că încălzirea se produce în anumite momente, oferindu-vă opțiunea de a o opri în timpul nopții.

Compatibilă cu toate tipurile de podea

Încălzirea prin pardoseală vă oferă libertatea de a vă proiecta casa așa cum doriți, profitând la maximum de spațiul de perete și de podea. Totodată, sunteți liber să alegeți tipul de podea pe care doriți ca încălzirea prin pardoseală să funcționeze (laminat, lemn, țiglă, piatră, covor și multe altele).

Mai mult spațiu și libertate de proiectare

Cu încălzirea prin pardoseală, vă puteți bucura de un spațiu optimizat, fără radiatoare atașate pereților din spațiul locativ. Chiar și cele mai moderne radiatoare ocupă spațiu pe un perete, așa că imaginați-vă libertatea de design pe care v-o oferă sistemele de încălzire în pardoseală. Puteți păstra aspectul minimalist, în timp ce vă bucurați de un confort termic desăvârșit

Încălzire eficientă din punct de vedere energetic

Există două tipuri de încălzire în pardoseală: cu sisteme electrice și cu sisteme de apă. Ambele încălzesc camera în mod constant și eficient. Sistemele de apă caldă transferă apa caldă prin conducte pentru a crea căldură, în timp ce încălzirea electrică prin pardoseală încălzește cablajul sub podea pentru a genera căldură. Încălzirea prin pardoseală trebuie să funcționeze doar la o temperatură de 29 grade Celsius sau mai puțin, în funcție de finisajul podelei, pentru a încălzi camera – consumând astfel mai puțină energie și menținând facturile de energie mult mai mici.

Dezavantaje încălzire în pardoseală

Costul de instalare

Costurile de instalare pe metru pătrat pot varia în funcție de tipul de sistem pe care îl alegeți pentru locuința dumneavoastra. În afară de aceasta, în cazul in care nu doriți să apelați la serviciile companiei de la care cumpărați sistemul, va trebui să contactați un electrician calificat pentru a conecta sistemul la sursa de alimentare, ceea ce poate atrage costuri adiționale. Sistemele pe bază de apă sunt instalate de obicei în timpul fazei de construcție și sunt incluse în proiectul de construcție sau de renovare, de obicei la un cost de două sau trei ori mai mare decât cel al instalării unui sistem electric.

Timpul de instalare

După cum este necesar să aplicați un comprimat autonivelant pe partea superioară a sistemului electric de încălzire prin pardoseală, trebuie să luați în considerare timpul necesar ca acesta să se usuce complet înainte ca pardoseala să poată fi pusă pe loc – de obicei, este vorba este o zi sau două. Încălzirea în pardoseală pe bază de apă durează mai mult timp, deși acest lucru nu contează în mod normal prea mult deoarece tinde să fie instalat ca parte a unui proiect mai mare de construcție sau de renovare, iar instalarea este finalizată în termen de o săptămână.

Crește înălțimea etajului

Sistemele de încălzire prin pardoseală măresc înălțimea podelei într-o încăpere cu o medie de câțiva centimetri, în funcție de sistemul pe care îl alegeți. În plus, este posibil să doriți plasarea plăcilor de izolare sub instalația de încălzire pentru a maximiza potențialul de eficiență energetică. Panourile de izolație vor crește înălțimea cu puțin mai mult, cu aproximativ un centimetru.

Concluzii

Încălzirea prin pardoseală este o modalitate ușoară și eficientă din punct de vedere energetic de a vă încălzi casa și de a vă menține confortabil pe perioada sezonului rece. Deși costul instalării sistemului de încălzire în pardoseală este mai mare decât costul de instalare a radiatoarelor tradiționale, există diverse opțiuni disponibile pentru a se potrivi bugetului dumneavoastră și merită să aveți în vedere că încălzirea în pardoseală oferă economii semnificative de costuri la facturile de energie pe termen lung.

Atunci când vă renovați locuința, încălzirea în pardoseală merită în mod special sa fie luată în calcul drept opțiune de eficientizare a costurilor și / sau a confortului termic. Confortul și economiile de costuri legate de funcționarea sistemului la facturile de încălzire vă vor ajuta în mai mare măsură.

Dincolo de acestea, radiatoarele încălzesc prima data aerul cel mai apropiat de acestea, de aceea camerele încălzite de radiatoare sunt predispuse la “zone reci”, ceea ce înseamnă că aerul se simte rece în mijlocul camerei și foarte fierbinte lângă radiatoare. De obicei, acest lucru duce la deschiderea unei ferestre deasupra radiatorului pentru a lăsa aerul proaspat să pătrundă în cameră, ceea ce înseamnă implicit și pierderi de caldură.

Contacteaza-ne!