Daca aveti suficient spatiu disponibil, o pompa de caldura sol – apa va poate ajuta sa reduceti energia si costurile asociate incalzirii si racirii spatiului dumneavoastra locativ. Acest ghid va parcurge etapele initiale ale instalarii unei pompe de caldura sol – apa, precum si principalele avantaje pe care un astfel de sistem le ofera la nivel de eficienta energetica si rentabilitate financiara.
Cuprins
Ce este o pompa de caldura sol – apa?
Pompele de caldura sol – apa exploateaza temperatura stabila a solului, folosind-o drept sursa de incalzire si / sau racire. Exista trei sisteme de functionare ale pompelor de caldura sol – apa:
Sistem cu bucla orizontala inchisa
• Impune costuri mai mici;
• Compatibil cu suprafete mai extinse;
• Fluidul circula in sistem inchis prin tevi;
• Mai usor de instalat atunci cand imobilul se afla in faza de constructie.
Sistem cu bucla verticala inchisa
• Forare de pana la 135 m;
• Impune costuri mai mari;
• Ideal pentru curti de mici dimensiuni;
• Necesita mai putina teava decat sistemul prin bucla orizontala.
Sistem cu bucla inchisa introdusa intr-un acvifer
• Timp redus de instalare;
• Cele mai mici costuri in raport cu celelalte sisteme;
• Ideal pentru casele situate in proximitatea unui acvifer;
• Tevile pot fi inlocuite cu sisteme mai eficiente si rentabile.
Sistem cu bucla deschisa
• Simplu de instalat;
• Ideal daca solul dispune de cantitati insemnate de apa;
• Se conecteaza la foraje, de unde apa este pompata in cladire;
• Exista cazuri in care bucla deschisa poate dispune de un rezervor tampon.
Lista de verificare a specificatiilor
Aveti in vedere urmatoarele specificatii daca doriti sa achizitionati o pompa de caldura sol – apa:
• Este nevoie de incalzire in timpul iernii si de racire in timpul varii? Evitati utilizarea pompelor de caldura sol – apa numai pentru incalzire sau numai racirea spatiului locativ, deoarece eficienta lor va scadea semnificativ in timp;
• Care este cel mai bun tip de colector in cazul sistemului dumneavoastra?
• Asigurati-va ca acel colector este dimensionat corect si indeplineste cerintele sistemului. Un colector supradimensionat inseamna un cost inutil si un colector subdimensionat va avea ca rezultat randamente scazute ale pompei de caldura;
• Verificati daca sunt adecvate conditiile de la sol inainte de instalarea unui colector;
• Exista posibilitatea de a instala o pompa de caldura sol – apa care se potriveste la sarcina de baza pentru incalzire si racire a cladirii? Acest lucru va asigura asupra faptului ca pompa de caldura este actionata pentru perioade mai lungi de timp, ceea ce face ca sistemul sa fie mai economic in ansamblu pe durata ciclului de viata;
• Asigurati-va ca portiunea de sol / teren in baza careia functioneaza pompa de caldura nu face obiectul altor servicii de energie sau consum.
Pompele de caldura sol – apa eficientizeaza costurile asociate consumului de energie
Pompele de caldura sol – apa pot oferi o alternativa mai buna prin reducerea emisiilor carbon produse de sistemele electrice de incalzire si racire. In timpul iernii, acestea utilizeaza energie electrica pentru a transfera caldura de la sol la o cladire pentru incalzire. Vara, in schimb, pompa de caldura se va folosi de temperatura pamantului pentru a raci spatiul locativ.
Pompele de caldura pot produce de pana la patru ori mai multa incalzire sau racire decat energia necesara pentru a le pune in functiune. Eficienta pompei depinde de temperatura sursei din care atrage caldura. Utilizand temperaturile relativ constante subterane ca sursa de caldura, este posibila obtinerea unei eficiente pe tot parcursul anului.
Instalarea pompelor de caldura sol – apa este mai costisitoare decat instalarea altor dispozitive de incalzire traditionala, iar aceasta ca urmare a tubulaturii sau gaurilor necesare pentru colectarea caldurii. Cu toate acestea, din punct de vedere operational, economiile pe termen lung depasesc valoarea investitiei initiale.
Spre exemplu, o pompa de caldura sol – apa cu o capacitate termica de 20kW va ajuta sa economisiti cu pana la 30.000 kWh pe an in ceea ce priveste consumul energie alocat incalzirii spatiului locativ.
In functie de dimensiunea, tipul si eficienta pompei de caldura sol – apa instalate, este posibil sa fiti eligibil pentru programul Casa Verde, program ce are ca scop principal subventionarea romanilor care doresc sa aiba acces la energia regenerabila in vederea economisirii costurilor pe termen lung la energie.
Tehnologia din spatele pompelor de caldura sol – apa
Tehnologia pompei de caldura sol – apa se bazeaza pe un principiu simplu. Caldura este colectata dintr-o sursa; fie pamantul la cativa metri sub nivelul solului, fie un foraj mai profund. Aceasta energie este transferata pentru a incalzi interiorul unei cladiri. Procesul este de obicei inversat pentru a asigura racirea pe timpul verii si incalzirea pe perioada iernii.
Tehnologia pompei de caldura sol – apa este deosebit de utila atunci cand aerul exterior este foarte rece, deoarece pamantul va avea, atunci, o temperatura mai ridicata. Aceasta energie termica “scazuta” este suficienta pentru a incalzi o cladire atunci cand este transformata
la o temperatura mai ridicata. Energia termica de la sol poate fi colectata sau disipata utilizand colectorul orizontal sau vertical intr-o configuratie cu bucla deschisa sau inchisa.
Se plaseaza sisteme colectoare de sol cu bucla inchisa orizontala de obicei la o adancime de 1m pana la 2m. Bucla inchisa verticala variaza in adancimi de 15m pana la 25m sau uneori mai mult.
Colectoarele orizontale de sol sunt de obicei asezate in spirala si necesita o suprafata mare de teren pentru a extrage suficienta caldura pentru o cladire. Acesta poate fi un exercitiu costisitor atunci cand implica un volum mare de sapaturi. Adesea este mai bine sa coborati necesarul de incalzire al cladirii prin imbunatatirea izolatiei inainte de a proceda la instalarea unei pompe de caldura sol – apa.
Colectoarele verticale de sol sunt mai potrivite situatiilor unde sunt disponibile terenuri limitate. In consecinta, beneficiarii acestor pompe de caldura trebuie sa aiba la dispozitie un foraj. Sapaturile pot sa fie localizate aproape oriunde pe teren, iar intre acestea trebuie sa existe distante adecvate.
Colectoarele cu bucla libera pompeaza apa de la o sursa de apa de suprafata la pompa de caldura si apoi revine la sursa. Lungimea conductei de colectare este direct legata de cantitatea de caldura necesara extragerii. De asemenea, cantitatea de caldura care poate fi extrasa este legata de aria de suprafata a conductelor colectoare si a proprietatilor termice ale acestora.
Concluziile expertilor in pompe de caldura sol – apa
Pompele de caldura sol – apa sunt solutii optime pentru casele recent construite. Acest lucru se datoreaza faptului ca pompele de caldura sunt cele mai eficiente atunci cand produc temperaturi scazute de iesire, iar multe dintre cladirile existente au sisteme de incalzire concepute pentru a lucra la temperaturi mai ridicate. Pompele de caldura sol – apa sunt cele mai viabile din punct de vedere economic atunci cand sunt instalate pentru a inlocui sistemele de incalzire si de racire traditionale.