Apa calda menajera este indispensabila pentru orice locuinta, iar costurile acesteia incep sa creasca simtitor. Costurile se simt in functie de numarul de persoane care beneficiaza de apa calda, dar si de solutiile alese pentru a o genera. Printre optiunile inovatoare puse la dispozitia romanilor se numara pompele de caldura pentru apa calda menajera ce pot reduce si cu pana la 30 – 50% costurile platite de locatari catre reteaua de apa. Asadar, costurile asociate productiei de apa calda menajera sunt atent analizate de cei care locuiesc indeosebi la curte, acolo unde aceasta este utilizata in cantitati mai mari si pentru sarcinile casnice.
Solutii rentabile pentru a reduce costurile asociate productiei de ACM
La acest moment, romanii care doresc sa eficientizeze costurile de productie ale apei calde menajere pot alege sa o faca fie printr-un boiler, fie printr-o pompa de caldura. Ambele variante sunt la fel de populare, insa functionarea lor are atat avantaje, cat si dezavantaje. In functie de nevoile fiecarui beneficiar, se pot lua in calcul ambele pentru a ajunge la cea mai optima solutie.
1. Boilerul de apa calda menajera
Cea mai simpla varianta de a produce ACM (apa calda menajera) este cu ajutorul unui boiler electric. Principiul de functionare al acestuia este extrem de simplu. Pe scurt, se conecteaza conductele prin care intra apa rece si iese cea calda, se cupleaza la o priza, urmand ca o rezistenta electrica sa o incalzeasca la temperatura dorita de beneficiar.
In ciuda principiului simplu de functionare al boilerului, de cele mai multe ori, aceasta varianta nu ne este convenabila. Aceasta din cauza costului de curent electric ce poate ajunge, in functie de marimea boilerului si a numarului de persoane care folosesc apa calda, de la 150 la 300 de lei pe luna, adica un cost care se resimte in bugetul unei familii numeroase.
Avantaje:
• Usor de instalat;
• Mentenanta minima;
• Principiu simplu de functionare.
Dezavantaje:
• Genereaza costuri ridicate la electricitate.
2. ACM prin panouri solare termice
Pentru a reduce aceste costuri, de cele mai multe ori varianta este investitia intr-un sistem de panouri solare termice. Cu ajutorul panourilor solare, vara, primavara si toamna, atunci cand beneficiem in mod natural de lumina soarelui, producerea de apa calda este aproape gratis. In mod evident, exista o investitie initiala, insa o puteti amortiza rapid, intr-un timp foarte scurt.
Aceasta varianta este foarte bine cunoscuta deja si utilizata de multi romani, dar si de si mai multi europeni. Popularitatea panourilor solare este antrenata si de Programul Casa Verde 2019, in baza caruia romanii dornici sa beneficieze de energie regenerabila sunt finantati cu pana la 90% din valoarea unui astfel de sistem. Astfel, acestia isi vor reduce inclusiv costurile de productie ale ACM.
Avantaje:
• Costuri de mentenanta reduse;
• Eficienta in producerea de ACM;
• Prin finantare, investitia se amortizeaza rapid.
Dezavantaje:
• Functionarea panourilor solare este dependenta de vreme.
3. Boilerul cu pompa de caldura
Boilerul cu pompa de caldura se numara printre solutiile recomandate pentru un consum cat mai redus. Costurile asociate acestuia sunt mai mari la inceput, in faza de investitie, insa se amortizeaza in scurt timp. Sunt populare gratie functionalitatilor si a mentenantei minime pe care o necesita, dar si pentru ca:
• Sunt disponibile intr-o varietate de dimensiuni;
• Au preturi flexibile, mai mici decat a altor produse conexe;
• Au capacitate mare si permit o multime de facilitati (dezumidifica incaperea etc).
Exista si variante de boilere cu pompa de caldura ce au si o serpentina solara pentru racordarea unui panou solar, care ar reduce si mai mult costurile de exploatare. Si acestea vin la pachet cu o serie de avantaje, printre care:
• Au un randament extrem de bun pe tot parcursul anului;
• Incalzesc apa pana la temperaturi de 55 de grade Celsius;
• Ajuta la dezumidificarea locuintei (sunt recomandate pentru spatii in care exista umiditate ridicata).
Costurile de productie a apei calde menajere pot scadea considerabil daca se opteaza pentru una dintre solutiile prezentate anterior. Ca in cazul oricarei alte investitii, exista un cost la inceput, insa acesta poate fi amortizat urmand ca cele asociate cu ACM sa se reduca si de pana la trei ori in primele luni de la instalare. Astfel, puteti eficientiza costurile asociate cu productia apei calde menajere in timp ce nu va veti mai ingrijora de cantitatea prea mare pe care o consumati zilnic.