fbpx

Criterii de selecție pentru un hidrofor eficient

Cel mai bun hidrofor

Criterii de selecție pentru un hidrofor eficient

Cel mai bun hidrofor

La nivel general și sumar, scopul unui hidrofor este acela de a seta o presiune constantă a apei, motiv pentru care tot mai mulți proprietari de case sunt interesați de achiziționarea și montarea unui astfel de sistem. Este o soluție modernă, eficientă și accesibilă de reglare a presiunii apei din circuit,

Ce este un hidrofor?

Hidroforul este un aparat mecanic utilizat pentru a ridica apa cu ajutorul expansiunii aerului. Un astfel de sistem automat se folosește astfel de apa din rețelele subterane pentru ca mai apoi să o redistribuie în funcție de nevoile gospodăriei dumneavoastră. Pentru a înțelege mai ușor ce face un hidrofor, trebuie să explicăm faptul că acesta preia apa din rețeaua subterană pentru ca mai apoi să o redistribuie în casa dumneavoastră. În tot acest timp, hidroforul ajută la menținerea unei presiuni constante, pentru ca gradul de confort și utilitate să fie sporit, iar dumneavoastră să vă bucurați de apa caldă în cele mai bune condiții.

Hidroforul poate fi definit și drept o instalație utilizată pentru a regla presiunea apei din gospodărie la un nivel optim. Este o îmbunătățire extraordinară și complet necesară dacă vă doriți confort, siguranță și eficacitate. Aceste lucruri sunt dovedite de faptul că hidrofoarele se pot utiliza atât pentru a atrage apa din conducte, cât și din puțurile adânci.

Componentele unui hidrofor

Este important să înțelegem elementele componente și modul în care un hidrofor funcționează pentru a putea alege apoi un model potrivit nevoilor noastre. Astfel, un hidrofor este compus din mai multe elemente, majoritatea fiind deja cunoscute de publicul larg, printre care:

Electropompă

O electropompă are în mod evident în compoziție o pompă, dar și un motor care funcționează cu ajutorul electricității. Modelul unei pompe de hidrofor depinde de locul în care va fi montat, regularitatea utilizării și de necesarul de apă al gospodăriei.

Vas de expansiune

Vasul sau rezervorul de expansiune este acea componentă care odată utilizată conduce la reducerea consumului de energie electrică prin reducerea numărului de porniri ale pompei. Scopul acestuia este acela de a prelungi durata de viață a instalației prin expansiunea volumului sistemului.

Racord antivibrant

Un astfel de racord este de fapt un furtun care conectează vasul de expansiune cu pompa. Deși sunt modele diferite, este important de menționat că odată cu schimbarea vasului trebuie modificat și acest racord.

Presostat electronic reglabil

Acesta are ca scop pornirea și oprirea electropompei pentru a adapta presiunea apei care se află în circuit. Setările sunt deja efectuate din fabrică, acestea fiind incluse în intervalul de 1.5-2.5 bari.

Manometru

Pompa redă presiunea apei, iar manometrul are ca scop măsurarea și afișarea presiunii din sistemul de alimentare cu apă.

Furtun de absorbire

Un furtun pentru absorbție este confecționat din polietilenă (polimer termoplastic semicristalin), este inelar și conectează pompa la sursa de apă necesară.

Sorbul

Este un filtru care curăță apa de impuritățile mari și se montează la capătul furtunului care se ocupă de absorbție.

Racord în 5 căi

Un astfel de racord este cel care conectează elementele unui hidrofor. Se montează pe pompă, iar apoi se montează furtunul antivibrant, presostatul și manometrul.

Tipuri de hidrofoare

Clasificarea hidrofoarelor se face ținând cont de criteriul adâncimii, în sensul de adâncimea sursei de la care are putere să aspire apă. Astfel, clasificăm hidrofoarele conform următoarelor limite:

  • hidrofor cu pompă de suprafață pentru o adâncime de maxim 9 metri;
  • hidrofor cu pompă de ejector (tot la suprafață se montează) pentru adâncimi cuprinse între 9 și 25 de metri;
  • hidrofor cu pompă submersibilă (nu se montează la suprafață) care transmite apa din puț direct către rezervor pentru adâncimi de peste 25 de metri. Aceste pompe submersibile pot fi la rândul lor clasificate în monoetajate (apă murdară) și multietajate (apă curată).

Hidrofor cu pompă de suprafață

Pompele de suprafață sunt recomandate pentru adâncimile mici, 9 metri fiind valoarea maximă acceptată la care astfel de echipamente pot funcționa facil. Depășirea acestei valori duce la apariția fenomenului de cavitație și prin urmare, conduce la necesitatea unui sistem mai performant, care să poată absorbi apa de la adâncimi mai mari. Pompele de suprafață sunt ideale pentru absorbția rapidă și accesibilă a apei pentru alimentarea gospodăriei, cel mai mare avantaj al acestora fiind faptul că sunt cea mai puțin costisitoare opțiune.

Hidrofor cu pompă de ejector

Hidroforul cu pompă cu ejector respectă la prima vedere schița unui hidrofor clasic, cu excepția că în adâncime, aproape de sursa apei și de locul în care este montat sorbul, există și o componentă numită ejector, fapt ce mărește puterea de absorbție. Astfel de modele sunt eficiente pentru o adâncime de aproximativ 20 de metri, pentru apa din puțuri sau fântâni. Este recomandat ca la baza ejectorului să fie montată și o supapă de siguranță, iar pentru funcționarea în parametri optimi, ar trebui sa optați pentru un vas cu membrană pentru alimentarea pompei.

Hidrofor cu pompă submersibilă

Pompele submersibile sunt acele pompe care sunt scufundate în lichidul de pompare pentru a obține răcire. Deși lichidul este în jurul pompei, motorul acesteia este foarte bine izolat și închis ermetic. Eficacitatea acestor pompe este dată de forța de ridicare și de faptul că se pot conecta atât la un furtun flexibil cât și la o conductă rigidă. De asemenea, pompele submersibile au o presiune mai bună cu 30% în comparație cu hidrofoarele clasice, motiv pentru care, dacă aveți o sursă de apă la o adâncime mare, aceasta ar fi o opțiune de luat în considerare.

Eficacitatea unui hidrofor

Pentru a înțelege eficiența unui hidrofor, vom da un exemplu uzual: Să spunem că vă îndreptați spre baie pentru a face un duș, iar odată ce porniți apa observați că presiunea acesteia scade. În astfel de cazuri, cel mai probabil, în același timp este pornită apa la bucătărie, ori într-o altă încăpere racordată la resursa de apă. Utilizarea în mod concomitent a apei duce la apariția unei situații care vă poate provoca indispoziție, mai ales când știți că plătiți pentru resurse care se dovedesc a nu fi furnizate în parametri normali, la care vă așteptați. Aici intervine necesitatea unu hidrofor, benefic atât caselor de dimensiuni mari și mici, cât și clădirilor cu un număr relativ mic de apartamente (6-7 familii).

Principii de funcționare

Sistemul unui hidrofor funcționează pe unul dintre cele mai simple principii cunoscute: Apa este incompresibilă. Apa este stocată în rezervoare, apoi se presurizează prin utilizarea aerului comprimat prin supapa de reducere a presiunii. Se menține astfel un echilibru între nivelul de aer și apă cu presiunea aerului care ajută la transportul apei la suprafață.

O pompă de hidrofor aspiră rezervorul de apă proaspătă prin supapa de ieșire a rezervorului, supapa de reținere și supapa de aspirație a pompei. După pompare, apa este evacuată în rezervor prin supapa de descărcare a pompei. Aceste pompe sunt operate pe baza presiunii impuse de hidrofor.

Pentru a rezuma, reținem că hidrofoarele duc la bun sfârșit două sarcini esențiale. În primul rând vorbim de aspirarea, ori de acțiunea de culegere a apei provenită dintr-o sursă subterană. În al doilea rând, vorbim de acțiunea de refulare, proces prin care apa este trimisă către robineții din baie sau bucătărie, dar și către instalația sanitară. Apa poate fi aspirată datorită pompei pentru ca mai apoi să fie condusă către robineți, dar și către sistemul de țevi. În tot acest timp, hidroforul își îndeplinește rolul de reglare constantă a presiunii apei.

Montarea și amplasarea unui hidrofor

Unul dintre marile avantaje ale unui hidrofor, aspect pe care îl vom relua în secțiunea următoare, este faptul că montarea acestuia este extrem de facilă. Amplasarea unui hidrofor se poate efectua într-un garaj, o magazie, o debara, sau chiar într-un subsol cu condiția ca acesta să fie peste nivelul de captare al apei. Un factor de care trebuie să țineți cont este acela că hidroforul se montează cât mai aproape de sursa de apă din care va trage, motiv pentru care, specialiștii Clima Center recomandă construirea unui cămin pentru a vă asigura că totul va funcționa perfect.

Când vine vorba de montarea unui hidrofor, de reținut este faptul că procesul este mult mai simplu în comparație cu montarea unui vas de expansiune. Odată ce ați trecut în revistă componentele hidroforului, veți înțelege rapid cum se conectează și veți avea nevoie și de o serie de unelte esențiale.

În primă fază, va trebui să racordați furtunul de absorbție la pompă pentru ca mai apoi să montați sorbul. Pentru o mai bună înfiletare, specialiștii recomandă aplicarea unor straturi generoase de bandă de teflon pentru a dezvolta capacitatea de impermeabilitate. Urmează racordul cu 5 căi în partea de sus a pompei, iar în funcție de modelul hidroforului va fi nevoie și de racordarea la o supapă de sens, ori la un robinet de trecere. Pe una dintre cele cinci ieșiri are racordului veți monta manometrul și pe o alta presostatul. În final, va trebuie să adăugați un ultim element și anume racordul antivibrant, acesta fiind poziționat între rezervor și pompă.

Avantaje și dezavantaje

În ciuda faptului că odată cu înțelegerea principiilor de funcționare ale unui hidrofor, avantajele sunt ușor de dedus de către publicul larg, dar dorim să menționăm totuși cele mai importante caracteristici pentru care ar trebui să luați în considerare achiziționarea și instalarea unui astfel de echipament:

  • Garanție de 2 ani, în funcție de model;
  • O soluție modernă, eficientă și amortizabilă;
  • Montare facilă, motiv pentru care veți economisi timp și bani;
  • Îmbunătățirea considerabilă a sistemului de alimentare cu apă;
  • Ocupă puțin spațiu și este ușor de montat în spații multiple ale gospodăriei;
  • Benefic atât menținerii presiunii apei menajere, cât și pentru sistemul de irigații;
  • Preț accesibil, valoarea acestui crescând odată cu adâncimea la care se află sursa de apă.

Ca orice altă componentă benefică bunei funcționări a casei dumneavoastre există și dezavantaje, ori situații în care să apară defecțiuni sau chiar necesitatea înlocuirii echipamentului. De aceea, menționăm că în cele mai multe cazuri, hidrofoarele se confruntă cu două situații neplăcute precum:

Încărcare insuficientă

A fi încărcat insuficient este una dintre cele mai frecvente probleme ale hidrofoarelor. În astfel de condiții, nivelul apei este mai mare de 3/4 din volum. Acest lucru înseamnă că aerul este scurs din oricare supapă de siguranță, supapă de izolare, supapă de alimentare cu aer sau supapă de aerisire.

Supraîncărcare

Aceasta este o problemă destul de rară, dar posibilă, cu care vă puteți confrunta în cazul unui hidrofor. O astfel de situație semnalează existența unei scurgeri în conducta de alimentare cu aer sau umplerea rezervorului cu tot mai mult aer.

Recomandările specialiștilor

Ca orice altă îmbunătățire atribuită căminului dumneavoastră, este important să cereți sfatul autorizat al specialiștilor. Aceștia vor știi întotdeauna ce recomandări să vă facă în funcție de adâncimea sursei de apă, de spațiul de montare disponibil și nu în ultimul rând de bugetul pe care sunteți dispus să îl investiți pentru un hidrofor.

Un bun exemplu sunt pompele de suprafață fabricate de Pedrollo, tip multietajat, destinate apelor curate. Astfel de pompe au capacitatea de a pompa apa fără particule care pot afecta sănătatea noastră, dar și materialul din care este confecționată pompa. Modelele disponibile în magazinul nostru, precum pompa de suprafață Pedrollo JSWm 1BX-N la prețul de 499.00 de lei sunt ideale atât pentru pomparea apei curate, cât și pentru sistemul de încălzire cu ajutorul pompelor de căldură. Sunt silențioase, eficiente și accesibile, motive pentru care sunt utilizate preponderent în sectorul domestic, dar și pentru irigarea grădinilor.

Concluzii

În încheiere, reamintim faptul că un hidrofor este o soluție fiabilă caselor (inclusiv grădinilor) deoarece este benefic atât pentru reglarea presiunii apei menajere, dar și pentru sistemul de irigații. O astfel de îmbunătățire adusă sistemului de alimentare cu apă se va observa cu siguranță în timpul oricărei activități uzuale. Cât despre costurile unui hidrofor, acestea se ridică la câteva sute de lei, costuri care se vor amortiza în scurt timp datorită eficienței oferite de acest aparat mecanic.

Funcționalitățile multiple de care dispune, alături de versatilitatea din punctul de vedere al montării și prețul accesibil sunt doar o parte dintre motivele care demonstrează faptul că investiția într-un hidrofor reprezintă o soluție tehnică extrem de avantajoasă pentru casele moderne.

Share this post

Call Now ButtonContacteaza-ne!