Cuprins
Aparatele de aer condiționat, armonia perfectă între funcționalitate și confort termic
Aparatele de aer condiționat cultivă cele mai importante atribute ale eficienței, respectiv consum redus de energie, confort termic și fiabilitate. Noile colecții de aparate de aer condiționat beneficiază de specificații de top care antrenează eficienta energetică și un confort termic desăvârșit chiar și la temperaturi copleșitoare, fiind proiectate din componente premium, manufacturate în U.E.. Câteva exemple din galeria Climacenter.ro sunt aparatele de aer condiționat Daikin Sensira Bluevolution 9000 BTU sau unitățile interioare din colecția MIDEA, precum unitatea interioară multisplit MIDEA, Inverter, 18000 BTU, toate supuse celor mai ridicate standarde de eficientă și siguranță.
Ce sunt și cum funcționează aparatele de aer condiționat?
Aparatele de aer condiționat reprezintă dispozitive care ajută la climatizarea spațiilor interioare, grație unei tehnologii de răcire a aerului și implicit a temperaturii resimțite la interior. Atunci când un lichid se transformă în gaz (într-un proces numit conversie de fază), acesta absoarbe căldura. Aparatele de aer condiționat exploatează această caracteristică a conversiei de fază, forțând compuși chimici speciali să se evapore și să se condenseze din nou și din nou într-un sistem închis de bobine.
Cele mai multe aparate de aer condiționat sunt de tip split, întrucât sunt compuse din:
• Unitate exterioară;
• Unitate interioară.
Unde poate fi montat un aparat de aer condiționat
Vă recomandăm să vă rezervați timp pentru a vă gândi la locul în care instalați aparatul de aer condiționat pentru o viață și performanțe îndelungate ale sistemului. Poziționarea corectă poate regla temperatura camerei fără costuri prea mari. Acordați atenție următoarelor considerente atunci când alegeți locul pentru instalarea aparatului dumneavoastră de aer condiționat:
• Instalați-l astfel încât să nu blocheze o cale de trecere;
• Nu se intalează în spatele ușilor sau a pieselor de mobilier;
• Departe de orice sursă de căldură, cum ar fi electrocasnicele sau bucătăria;
• Instalarea trebuie efectuată la o înălțime care nu va deranja locuitorii cu fluxuri de aer cald sau rece, fie deasupra capului, fie în jos.
Pentru spațiile mai mici, închise, nu aveți nevoie de aparate de aer condiționat mari precum unitatea interioară multisplit, tip consolă, MIDEA Inverter de 18000 BTU. Secretul este să alegeți unitatea potrivită pentru tipul de utilizare pe care îl planificați. De asemenea, aspectul camerei este un factor important. În situația în care camera prezintă zone diferite și nu are o formă dreptunghiulară, puneți aparatul de aer condiționat în cea mai mare parte a camerei. Evitați amplasarea aparatelor de aer condiționat peste paturi. Nu numai că priza electrică va fi prea aproape, dar există riscul de șoc termic.
Instalarea aparatelor de aer condiționat, pas cu pas
Instalarea unui aparat de aer condiționat nu este complicată, însă impune o serie de pași interdependenți.
Instalare unitate interioară
Pasul 1: Achiziționați o unitate interioară potrivită spațiului disponibil
Pasul 2: Placa de montare se fixează cu șuruburi autofiletante pe un perete interior
Pasul 3: În perete se fac găuri cu diametrul de 7,5 cm pentru fixarea tubulaturii
Pasul 4: Se efectuează o primă verificare a conexiunii electrice
Pasul 5: Se trece la conectarea conductelor
Pasul 6: În final, se fixează unitatea interioară pe placa de montaj
Instalare unitate exterioară
Pasul 1: Alegeți cea mai bună poziționare a unității exterioare
Pasul 2: Unitatea exterioară se așează pe un bloc de beton pentru a calcula poziția la nivel cu stratul de zăpadă
Pasul 3: Se conectează cablurile electrice
Pasul 4: Se fixează piulițele în unitatea exterioară
Ulterior, după ce ați traversat toți acești pași, este timpul pentru pragul final al procesului de instalare al aparatului de aer condiționat. Se va proceda la eliminarea aerului și a umidității din circuitul frigorific, după care se căptușesc articulațiile tubulaturii și se învelesc în bandă izolatoare. Următorul pas este să vă ajutați de niște clame pentru a lipi tubulatura pe peretele pe care a fost montat aparatul de aer condiționat, iar la final să sigilați orificiul creat în perete (se recomandă să se acopere cu spumă poliuretanică expandată).
Principii de funcționare a aparatelor de aer condiționat
Compușii implicați în climatizarea spațiilor interioare sunt agenți frigorifici care au proprietăți care le permit să se schimbe la temperaturi relativ scăzute. Aparatele de aer condiționat conțin, de asemenea, ventilatoare care mișcă aer interior cald peste aceste bobine reci, pline cu agent frigorific. De fapt, aparatele de aer condiționat au un întreg sistem de conducte concepute pentru a transmite aerul către și de la aceste bobine serpentine, cu aer de răcire.
Atunci când aerul fierbinte traversează bobinele cu vaporizator la presiune scăzută, agentul frigorific din interior absoarbe căldura pe măsură ce se schimbă de la un lichid la altul. Pentru a menține eficient răcirea, aparatul de aer condiționat trebuie să transforme din nou agentul frigorific înapoi în lichid. Pentru a face acest lucru, un compresor pune gazul sub presiune ridicată, un proces care creează căldură nedorită.
Toată căldura suplimentară creată prin comprimarea gazului este apoi evacuată în aer liber cu ajutorul unui al doilea set de bobine numite bobine condensatoare și un al doilea ventilator. Pe măsură ce gazul se răcește, acesta se transformă în lichid, iar procesul începe din nou. Gândiți-vă la el că un ciclu nesfârșit: agent frigorific lichid, conversia fazelor la o absorbție de gaz / căldură, compresia și tranziția de fază înapoi la un lichid.
Întreținerea și garanția aparatelor de aer condiționat
Întreținerea aparatelor de aer condiționat
Întreținerea unui aparat de aer condiționat este vitală pentru a-i asigura acestuia durata de viață extinsă. Reziduurile care stagnează în unitatea interioară sau exterioară pentru mult timp pot duce la o funcționare precară, dar mai ales la răspândirea în aer a bacteriilor conservate. Specialiștii Clima Center recomandă că aparatul de aer condiționat să fie curățat de cel puțin 1 – 2 ori pe an (în cazul aparatelor instalate în spații locative), și la fiecare 1 – 3 luni (în cazul celor instalate în spații intens circulate – birouri, centre comerciale etc).
Garanția aparatelor de aer condiționat
În ceea ce privește garanția aparatelor de aer condiționat, trebuie să știți că aceasta acoperă orice problemă cauzată de un defect de fabricație (de exemplu. o defecțiune a motorului ventilatorului sau a unei plăcuțe de circuit). O garanție tipică pentru aer condiționat va acoperi numai defectele care constituie o eroare directă din partea producătorului.
Pe de altă parte, garanția unui aparat de aer condiționat nu acoperă:
• Blocări de tensiune care necesită resetarea unității;
• Filtrele blocate și scurgerile din cauza lipsei de întreținere;
• Defecțiuni interne ale unității cauzate de dăunători sau de insecte;
• Problemele cauzate de blocarea orificiului de admisie sau de evacuare a aerului;
• Impact exterior asupra unității (daune fizice, incendiu, supratensiuni sau inundații);
• Dacă dezasamblați singur aparatul și nu funcționează odată ce acesta este reasamblat;
• Probleme cauzate de faptul că unitatea nu este utilizată în conformitate cu instrucțiunile de utilizare.
De ce să alegeți aparate de aer condiționat pentru confortul termic
Avantajele aparatelor de aer condiționat
Avantajele de ordin estetic ale aparatelor de aer condiționat
Aparatele de aer condiționat moderne beneficiază de un design extrem de versatil, putând fi integrate cu succes în estetica oricărei camere, fie că discutăm despre dormitor, living, hol etc. Modelele noi găzduite în magazinul online Climacenter.ro sunt proiectate printr-o optică extrem de actuală, având dimensiuni reduse, spre deosebire de modelele lansate în urmă cu cinci ani, de pildă. Cromatica acestora este și ea simplistă, pentru a nu ieși în relief. Grație dimensiunilor reduse nu “taie” din dimensiunea spațiilor mici, fiind un instrument strict funcțional, integrat cu succes în designul camerei.
Fiabilitatea unui aparat de aer condiționat
În ceea ce privește fiabilitatea aparatelor de aer condiționat, această este punctată prin:
Controlul umidității
Grație aparatelor de aer condiționat puteți controla umiditatea în casă pentru un mediu interior confortabil. Îndepărtarea umidității este la fel de importantă precum răcirea pentru a asigura un mediu interior sănătos pentru membrii familiei dumneavoastră, alături de siguranță ca nu vă veți confrunta cu probleme de natură să prejudicieze estetică spațiului locativ.
Controlul temperaturii în casă
Unul dintre cele mai importante beneficii ale aparatelor de aer condiționat este că acestea pot să răcească și să vă încălzească imediat locuința. Acum nu mai trebuie să vă supuneți la frigul din timpul iernii sau la căldura extremă din timpul verii, deoarece vă puteți menține casa la nivelul pe care îl găsiți cel mai confortabil pe tot parcursul anului.
Ușor de controlat din orice loc al casei
În cazul aparatelor de aer condiționat cu termostat, controlul este deplin. Termostatul controlează funcționarea sistemului și îi permite să se oprească și să pornească după cum este necesar pentru a menține locuința la o temperatură constantă. Există și termostate programabile care pot fi chiar setate pentru a schimba temperatura în casă, de multe ori în timpul zilei și nopții, în funcție de modul în care familia se simte confortabil și de dorința dumneavoastră de a economisi energie electrică.
Îmbunătățirea calității aerului din interior
Aparatele de aer condiționat filtrează continuu aerul prin circulația prin canalul de lucru și, prin urmare, împiedică răspândirea poluanților în întreaga casă. Întregul volum de aer al casei este filtrat de mai multe ori pe zi pentru o funcționare normală.
Estetică desăvârșită la interior & exterior
Cele mai noi aparate de aer condiționat beneficiază de un design extrem de actual și versatil, fiind special create pentru a servi atât designul interior al unui apartament, cât și pe cel al unei case la țară. De aceea, ambele componente ale unui aparat de aer condiționat tip split (unitatea interioară și unitatea exterioară) au dimensiuni cu mult mai mici decât modelele vechi și mai compacte.
Reducerea intensității sunetului pe durata funcționarii
Multe aparate de aer condiționat funcționează extrem de liniștit, iar locuitorii casei nu aud niciun sunet în timp ce sistemul funcționează, altul decât un ușor clic și suflare atunci când termostatul pornește sistemul. Acest lucru se datorează faptului că piesele care produc zgomot precum compresorul și ventilatorul condensatorului sunt situate în afară locuinței.
Confortul oferit de aparatele de aer condiționat
Confortul oferit de aparatele de aer condiționat este, în primul rând, unul de natură termică. Grație lor va puteți bucura de temperatura dorită în orice moment al zilei, chiar dacă afară sunt temperaturi la pragul înghețului sau la polul opus, temperaturi sufocante.
Pe de altă parte, discutăm despre un confort tehnic, ce se traduce prin posibilitatea de a controla temperatura extrem de ușor, din orice colț al spațiului locativ, fie prin telecomanda, ori prin termostat. Nu în ultimul rând, confortul energetic este unul susținut, atrăgând după sine costuri cu mult mai mici decât ați avea optând pentru ventilatoare sau alte dispozitive cu putere mai mică decât a unui aparat de aer condiționat.
Dezavantajele aparatelor de aer condiționat
Investiții inițiale asociate aparatelor de aer condiționat
Costurile asociate aparatelor de aer condiționat pot fluctua semnificativ în funcție de specificații și dotări. De pildă, un aparat de aer condiționat din gama Daikin Sensira Bluevolution poate costă între 2.059 – 3.569 Ron, în timp ce unitățile monosplit de perete pot costă între 469 – 899 Ron.
La polul opus, prețul unităților interne multisplit tip consolă de tipul unității interioare multisplit MIDEA Inverter 7000 BTU pornesc de la 1.050 Ron și ajung la 1.349 Ron. La acestea se pot adăuga și costuri adiționale de instalare, în cazul în care providerul nu vă pune la dispoziție acest serviciu (integrat în costul aparatului de aer condiționat).
Restricții în montarea aparatelor de aer condiționat
După cum am discutat la punctul b. Unde poate fi montat un aparat de aer condiționat, trebuie să alegeți foarte bine locul în care va fi montat aparatul de aer condiționat, fiindcă o poziționare greșită va afecta performanțele acestuia și va atrage după sine un consum mai mare. În traducere liberă, acest lucru înseamnă costuri mai mari la energia electrică, în ciuda eficienței energetice a aparatului pentru care ați optat.
Specialiștii Clima Center recomandă ca aparatele de aer condiționat să nu fie montate în zone cu umiditate ridicată, expuse insectelor și dăunătorilor ori zone la care cei mici au acces direct (joase), întrucât pot vătăma accidental persoanele care trec prin dreptul acestora, dincolo de faptul că le pot expune unui aer cu potențial alergen (în cazul în care bacteriile generate de umiditatea crescută ori insectele rămân prinse în unitatea internă).
Riscurile în cazuri de defecțiuni la aparatele de aer condiționat
Principalul risc în cazul defectării aparatului de aer condiționat vizează conexiunea electrică. Este foarte posibilă o supraîncălzire a sursei, ceea ce va duce la probleme de funcționare, dar și potențiale accidente. De asemenea, riscurile generate de montajul eronat pot viza vătămarea persoanelor, în situația în care șuruburile în care este susținut se slăbesc, ori dacă peretele pe care a fost montat suferă modificări (neavizate). În cazul în care în unitatea internă rămân prinse insecte ori alte zburătoare ce împiedică funcționarea aparatului de aer condiționat, se poate vorbi din nou despre o supraîncălzire a sursei și un risc major de incendiu.
Concluzii
Aparatele de aer condiționat câștigă tot mai mult teren în România, mulțumită facilitării unui confort termic optim în orice moment al anului. Popularitatea lor crește tot mai mult grație tehnologiei de ultimă oră constant actualizată pentru a vă livra un dispozitiv nu doar funcțional, dar și extrem de actual și receptiv la high-tech. De aceea, multe dintre aparatele de aer condiționat disponibile în shop Climacenter.ro beneficiază de dotări de ultimă oră care vă permit controlul temperaturii din orice colț al spațiului locativ, simplu și ușor, prin setare în avans sau în timp real.
O astfel de investiție se amortizează în scurt timp, ținând cont de faptul că astfel renunțați la ventilatoarele numeroase, mari consumatoare de energie electrică, sporind, totodată, sănătatea mediului ambient din interiorul locuinței dumneavoastră. Pentru a le spori durata de viață și a le antrena eficiența pe durata funcționării, este nevoie de o curățare frecventă a filtrelor, fie o dată la 3 luni, fie de două ori pe an, în funcție de natura spațiului (apartament, birou, spațiu comercial etc) și a traficului aferent acestuia.