Avantajele unui boiler termoelectric au început să fie cunoscute de curând, de la introducerea acestuia pe piața de profil. Denumirea acestuia este extrem de sugestivă și subliniază asocierea a două tehnologii îmbinate printr-un sistem complex de încălzire format din rezistență electrică și serpentină. Mulțumită acestui sistem, boilerul termoelectric încălzește apa menajeră mai rapid decât orice alt sistem. Cu toate acestea, utilizatorul boilerului poate ajusta temperatura apei, întrucât boilerul termoelectric beneficiază de un sistem de siguranță performant ce dispune de dispozitive cu rol în protecția la suprapresiune și supraîncălzire.
Cuprins
Ce este un boiler termoelectric?
Un boiler termoelectric este o structură multibloc folosită pentru a genera apa caldă menajeră dintr-un încălzitor extern. Capacitatea acestuia este cuprinsă între 10 – 200 litri și se alege în funcție de numărul de persoane care beneficiază de apa caldă produsă de boilerul termoelectric. Acesta din urmă este un dispozitiv ce poate fi racordat la un sistem de încălzire existent pentru producția de apă caldă menajeră, implicând costuri mai mici de funcționare și mentenanță.
Boiler electric versus termoelectric
1. Boilerele electrice încălzesc apa exclusiv în baza unei rezistențe electrice. Nu se pot conecta la sisteme de încălzire, însă sunt potrivite pentru orice tip de spațiu locativ, fie casă sau apartament;
2. Boilerul termoelectric este un dispozitiv a cărui acțiune este inspirată din cea a boilerului electric, cu mențiunea că cel termoelectric are capacitatea de a funcționa atât pe bază de energie electrică, cât și prin intermediul agentului termic.
Cum funcționează un boiler termoelectric?
Interesul pentru domeniul de producere a energiei termoelectrice a devenit pregnant în ultimii trei ani, astfel că pe piață, pe lângă soluțiile comune de generare a apei calde menajere – boilerele clasice – și-au făcut apariția și boilerele termoelectrice. Aceste dispozitive au la bază un sistem complex ce antrenează încălzirea apei într-un timp rapid, grație funcționarii pe bază de rezistență și serpentină:
Boilerele termoelectrice folosesc deopotrivă energia electrică și pe cea termică în producția de ACM (apă caldă menajeră), prin intermediul unor serpentine;
Aceste boilere dispun de o rezistență termică, însă în egală masură se pot cupla la sistemul de încălzire de care dispune spațiul locativ (centrală termică, sistem cu panouri solare / fotovoltaice etc.);
- Atunci când funcționează doar pe bază de rezistență electrică, prezintă aceleași principii de funcționare ca un boiler electric;
- Atunci când este conectat la un sistem de încălzire existent, va fi nevoie de una – două serpentine pentru producția de apă caldă menajeră.
Avantajele unui boiler termoelectric
Boilerele termoelectrice oferă mai multe avantaje distincte față de alte tehnologii:
- Încălzesc rapid apa menajeră;
- Sunt simple, compacte și sigure;
- Nu sunt dependente de poziționare;
- Sunt flexibile cu sursele de alimentare;
- Sunt capabile să funcționeze la temperaturi ridicate (până la 60 o C);
- Sunt potrivite pentru aplicații la scară mică, precum și pentru cele tipice pentru alimentarea rurală;
- Sunt extrem de fiabile și silențioase în funcționare, ținând cont de faptul ca nu au la bază piese mobile și necesită mentenanță considerabil mai mică.
Cum aleg un boiler termoelectric bun pentru casa mea?
În timp ce toate boilerele termoelectrice au la bază o tehnologie performantă care le asigură eficiența optimă, doar unul poate fi potrivit pentru casa dumneavoastră. Iată câteva criterii cărora va trebui să le acordați atenție la achiziționarea unui boiler termoelectric:
Consum redus de energie
Consumul mic al unui boiler termoelectric este direct dependent de clasa energetică, dar și de comportamentul de consum al utilizatorului. Pentru a reduce costurile, achiziționați un boiler:
- Cu un volum capabil să acopere necesarul zilnic de ACM;
- Cu o clasă energetică superioară A sau B (atenție la cele din clasele C si D);
- Care conservă caldura printr-o bună termoizolație (spumă poliuretanică etc.).
Pentru a reduce costurile de consum, utilizatorul trebuie să:
- Închidă robinetul imediat și evite risipa;
- Încălzească apa la temperaturi potrivite, nu prea mari;
- Folosească termostatul pentru a seta boilerul să se oprească automat.
Capacitatea rezervorului
Capacitatea rezervorului unui boiler termoelectric poate fi cuprinsă între 10 – 200 litri. Aceasta se alege întotdeauna în funcție de cât de tranzitată este baia, respectiv cantitatea de apă caldă menajeră necesaraă pentru a satisface consumul unei familii numeroase.
Siguranța mecanismului
Pentru că boilerul termoelectric este considerat cel mai rapid în încălzirea apei menajere, trebuie să acordați atentie acestui criteriu. Mai precis, aplecați-vă atenția asupra:
- Protecției la supraîncălzire (boilerul depășește temperatura setată);
- Protecției la suprapresiune (boilerul se oprește la activarea senzorului de presiune);
- Protecției anti-îngheț (boilerul se oprește la temperaturi reci, împiedicând deteriorarea).
Funcții și caracteristici
Un boiler termoelectric bun trebuie să dispună atât de un mecanism performant care îi crește eficiența, însă și de funcții moderne ce permit ajustarea temperaturii. Alegeți unul cu:
Indicator LED. Un detaliu important în funcționarea optimă a boilerului, însă și în gestionarea acestuia; indicatorul LED vă permite să monitorizați starea dispozitivului;
Garanție 2 ani. În timp ce nu constituie un efort financiar susținut, orice boiler termoelectric ar trebui să vă ofere siguranța printr-o garanție de cel puțin 2 ani;
Timp de încălzire. Verificați în manualul boilerului sau în specificațiile acestuia dacă timpul de încălzire este unul mare sau mic; cu cât este mai redus, cu atât costul la electricitate va fi și el mai mic;
Anod de magneziu. Un boiler termoelectric cu anod de magneziu este mai bun, întrucât acest element curăță apa, împiedicând ruginirea boilerului. Sporește, astfel, durata de viață a sistemului;
Ușurința în reglarea temperaturii. Pentru un consum redus, reglarea temperaturii ar trebui să se facă din exterior.
Concluzii
Boilerul termoelectric reprezintă soluția optimă pentru cei care doresc să acopere un necesar mare de apă caldă menajeră și beneficiază de un sistem de încălzire existent. Acest tip de boiler se poate conecta la sistemul termic, însă poate funcționa la fel de bine pe bază de electricitate. Investiția este accesibilă, iar costurile de mentenanță reduse. În plus, un boiler termoelectric modern beneficiază și de iluminat LED care vă permite să vedeți starea de funcționare și temperatura apei calde menajere produse pentru a evita supraîncălzirea sau suprapresiunea.